Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен ли е общ празник на религиите в България?

Музей на София
Снимка: Георги Нейков

Еврейската общност е на прага на своята Нова година. Тази вечер, на залез слънце, настъпва 5775-а година.

Най-старата еврейска организация в България "Бней Брит" ще отбележи Европейски ден на еврейската култура с дискусия "Жените в юдаизма" на 28-и септември.

Жената в юдаизма има своето достойно място. С тази дискусия ние бихме искали да покажем и поговорим въобще за мястото на жената в нашето общество, за жената партньор, жената лидер, каза в предаването "Хоризонт до обед" Соломон Бали - президент на "Бней Брит".

Еврейската организация ще се включи и в първи по рода си празник на религиите, организиран от Националния съвет на религиозните общности и Столичната община, който също ще се проведе в неделя, 28-и семпември, от 13 часа пред Централната софийска баня, сега Музей на София.

България може да дава много добър пример за това как религиите съществуват съвместно и си сътрудничат. Инициативата е прекрасна. Ще бъдат представени шест религиозни общности – православни, католици, протестанти, армено-грегорианската църква, мюсюлманското и юдейското вероизповедание, обясни Михаил Иванов – правозащитник, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси.

Надявам се, че в един момент ще се научим да ползваме различията си, за да се чувстваме по-добре и да вървим напред, а не за да превръщаме тези различия в причина за противопоставяне, даже и за насилие, допълни Соломон Бали.

За разлика от него, Михаил Иванов сподели, че наблюдава регресия в поведението и отношението към представители на други общности и религии:

В началото на промените търпимостта и обичта на другия беше много по-силно изразена сред голяма част от нашето общество. За съжаление сега не е така. Причините са много. Тук става дума за една криза в образованието, възпитанието на децата още в училище, криза в семейството. Много често медиите всъщност разпространяват недобри нагласи. Ние виждаме днес, когато нашата страна беше изправена пред изпитанието да посрещне една не чак толкова голяма група бежанци, ние виждаме не само неприемане и конфронтация, а изхвърляне на другия. Това не съответства на българските традиции, но е факт.

Соломон Бали посочи, че въпреки противопоставянето между отделните общности може да има общи религиозни празници.

Случаите на противопоставяне срещу бежанците, колкото и да са отвратителни, би трябвало да бъдат балансирани с оповестяването на ежедневната помощ, която всекидневно хора и организации им оказват, смята той.

Разговорът със Соломон Бали и Михаил Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна