Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се обединява в коалицията за борба с тероризма

| обновено на 26.09.14 в 08:36
Снимка: www.un.org

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от организацията "Ислямска държава". В документа, подкрепен от САЩ, Франция, Обединеното кралство и Саудитска Арабия, се посочва още, че действията на групировката могат да бъдат тълкувани и като престъпления срещу човечеството.

Британският парламент ще обсъжда днес приетата от правителството на Дейвид Камерън резолюция, с която се одобрява нанасянето на въздушни удари срещу позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава". Великобритания няма да изпраща сухопътни войски, а ще участва само с въздушни удари по обекти на групировката в Ирак, но и на сирийска територия, се посочва в документа, цитиран от БТА.
Президентството на Франция обяви от своя страна готовността на страната да окаже поддръжка на всички държави, които поискат такава в борбата с тероризма. Мерките за сигурност на обществените места и в транспорта във Франция ще бъдат затегнати заради джихадистки заплахи. Франция ще увеличи и подкрепата си за сирийските опозиционни сили, които се сражават с джихадистките групировки. Съобщенията идват след заседание на Съвета за сигурност под председателството на президента Франсоа Оланд и след разпространяването в интернет на запис с екзекутирането на френски гражданин, отвлечен в Алжир от фракция, свързана с "Ислямска държава".
Резолюцията за намаляване на притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия, приета на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е израз на категоричната позиция на международната общност по отношение на явлението, свързано с чуждестранните терористични бойци. Това заяви в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев, предаде БНТ. Това, което България ще направи, е, че ние, в рамките на своите възможности, без да изпращаме войници, без да изпращаме самолети или кораби, ние ще бъдем достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма.

Светът се опасява и от увеличаване на броя на чужденците, привлечени на страната на екстремистите.

САЩ съобщиха, че броят на американците, които се борят на страната на екстремистки групи в Сирия, е много по-малко, отколкото се е предполагало от правителството на Съединените щати. 

Шефът на ФБР Джеймс Коми заяви, че в момента в Сирия има около 12 американци, които са на страната на екстремистите. Това е с една десета по-малко от данните, изнесени наскоро, когато официални лица твърдяха за наличието на стотина американски бойци. Коми поясни, че цифрата 100 се отнася за тези, които са пътували от и до Сирия или са били арестувани. Той не предложи повече подробности.

АП коментира, че първоначалното увеличение в броя на предполагаемите екстремисти, които са родом от Съединените щати, може да е повлияло на обществото по време на търсенето на по-голяма подкрепа за военните действия.

Джеймс Коми информира още, че ФБР е успяло да идентифицира маскирания терорист с британски акцент, който се появи във видеоклиповете с обезглавяването на двама американски журналисти.

Междувременно, увеличаването на ударите на САЩ и коалиционните партньори породи опасения за ответни действия от "Ислямска държава". 

През вчерашния ден се появиха информации за готвена терористична атака в метрото на Ню Йорк, но кметът на града Бил де Блазио е убеден, че няма опасност на жителите. Всеки трябва да е наясно с най-важното в момента  ние сме убедени, че нюйоркчаните са в безопасност. Убедени сме, че хората трябва да се занимават с обичайните си занимания. Терористите искат да живеем в страх. Ние отказваме да живеем в страх.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна