Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има жертви при взрива в завода край село Горни Лом

Взрив е избухнал във видинското село Горни Лом. По първоначална информация, става дума за експлозия в цех за обезвреждане на боеприпаси. Жертвите при взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом са над 10, сочи неофициална информация, цитирана от БГНЕС. Според местни жители загиналите са между 10 и 15 души.

Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви, заявява за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Той съобщава, че цялата официална информация ще бъде подавана от МВР.

Към момента не е постъпила достоверна и потвърдена информация за броя на хората, които са били на смяна по време на инцидента, съобщават от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". В ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заседава оперативен щаб.

Сигналът за взрива в завода, който е частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на телефон 112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и обезврежда боеприпаси. Това обобщиха още от Министерството на вътрешните работи.

За случая е  била уведомена Инспекцията по труда, като там вече са изпратени пет екипа на пожарната, четири линейки, както и екипи на полицията. Районът е отцепен, като от МВР допълват, че по първоначални данни, вследствие на взрива няма опасност за жителите на село Горни Лом, което е съвсем близо до завода. Освен това на място са изпратени вече следователи, както и екипи на полицията.

Все още обаче пожарникарите и екипите на полицията не могат да влязат в самия завод, тъй като вследствие на взрива има вторични взривове. Най-вероятно ще се изчака и те да приключат и след това екипите ще влязат вътре в завода, и тогава ще станат ясни точните щети, както и броят на пострадалите.

Вследствие на взрива в района на село Горни Лом, община Чупрене, аварираха електрически съоръжения и оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток, съобщи пресцентърът на ЧЕЗ България. Комуникациите в района са затруднени.

По-рано днес премиерът Георги Близнашки съобщи, че няма информация за жертви и пострадали при взрива във фабрика в Горни Лом:

Все още нямаме подробности по случая. Получих информация както от министъра на вътрешните работи, така и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере, дали има жертви, или ранени. До този момент нямаме конкретна информация. Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място. Изпратили са екипи. Органите на реда се опитват да установят щетите. В момента, в който имаме информация, ще я съобщим най-официално на медиите. Това ще стане чрез министъра на вътрешните работи.

Три жени са пострадали при инцидента в завода за взривни вещества, съобщи д-р Любомир Виденов, заместник-директор на "Спешна помощ" във Видин. Едната е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монтана. Едната от трите жени е съпруга на кметския наместник на село Горни Лом Илиян Михайлов. В телефонна връзка той обясни, че очакват влизане на операция, тъй като неговата съпруга е с тежки фрактури. Другата жена, която е в болницата в Монтана, е с нараняване на очите. Третата пострадала е била обработена на място от екип на спешен център. Няма опасност за живота и на трите пострадали жени. 

На място са 5 линейки  от  Белоградчик, от Димово, от Чипровци и Монтана. Разпореждането е, ако има още пострадали, да се извозват в болницата в Монтана, тъй като от там възможността за бърза реакция за отвеждане към София. Има готовност за включване на екипите на санитарни хеликоптери, ако това се наложи. В цеха работят 16 души, но до него няма достъп.

Според местни хора от цеха, в който е станала експлозията, не е останало нищо.

Все още няма достатъчно информация, какво точно се е случило, обясни кметът на общината Ваньо Костин:

Гръмнала е барутната фабрика. Но нито знаем какво е гръмнало, има ли жертви, няма ли жертви. Знаем за две жени, които са били на портала и са пострадали. Уведомени са екипи. Отправени са екипи, както и хора на фабриката. Няма да се допускат хора до момента, в който излязат специализираните органи и институции.

Преди четири години също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. Тогава бяха ранени трима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Няма опасност за живеещите в село Горни Лом след експлозията, увери междувременно министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Вероятно инцидентът е станал при обезвреждане на мини. Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района.

Взривът е станал във фирма "Видекс", бившият завод "Миджур", който произвежда взривни вещества за граждански цели и обезвреждане на боеприпаси. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов каза, че не е ясно, колко души са били в завода по време на инцидента.

Не мога да кажа има ли, или няма жертви и ранени, по простата причина, че ние не можем да влезем в самия периметър и няма и как да влезем. Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Явно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието. Докато не влязат екипите на МВР и екипите от следователи, няма как да заемем каквато и да е позиция.

Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода.

За населеното място, а именно за село Горни Лом, няма никакъв проблем, защото заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село.

След проверка на ДАНС, преди 15 дни е направена цялостна проверка на фирмата. Открити са нарушения. Издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дена се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на определена висота. В 2010-а също е имало такова произшествие във фирмата. Районът е отцепен. Не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там. Също и следователите, които трябва да направят разследването, са изпратени там на разположение, за да могат да проведат самото разследване.

Органите на реда не могат да влязат в завода 24 часа след последния взрив, уточни Бакалов.

Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в самия периметър преди тези 24 часа, както и друга техника. Знаете, че министерството на отбраната притежава едни машини, наречени "котки", които вече могат да работят в такива условия.

Най-рано утре, в светлата част на деня, ще бъде възможно да започне огледът на района с безпилотните самолети. 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред "Хоризонт", че очаква да има жертви при взрива в село Горни Лом.

Има взрив с висока мощност и причинени материални щети на цеха. Ние сме изпратили съответните структури по компетенция охранителна полиция, структури на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Уведомил съм незабавно министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с оглед компетенции по разследването, но към момента не мога да дам конкретна информация за жертви, тъй като има и вторични взривове и поради тази причина не могат да започнат първоначалните процесуално-следствени действия.

На първо време сме отцепили района и осигуряваме безопасността на населението, което е в района на завода. Вече експертите ще решат кога ще се влезе. Към момента нямаме установена информация за жертви, поради обективни причини, но няма как да скрия, че очакваме да има жертви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна