Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри подготвената актуализация на бюджета за тази година

Правителството одобри подготвената актуализация на бюджета за тази година във варианта, обсъден със социалните партньори тази сутрин въпреки техния отказ да го одобрят. Компенсира се недостигът на средства за заплати в МВР, дефицитите за социални помощи и добавки, при Спешната помощ и психиатричните болници.

Дефицитът ще достигне 4 процента на касова основа, като са отчетени ефектите от вече предприети мерки за подобряване на събираемостта на приходите. За да се осигури надежден буфер се планира поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. С част от парите ще се предостави заем до 700 милиона лева на Фонда за гарантиране на банковите депозити. Размерът на държавния дълг ще се повиши от сега планираните 22.5 милиарда лева на 28.4 милиарда лева.  

Финансовият министър Румен Порожанов коментира, че актуализация се налага, дори тя да бъде коригирана от следващия парламент:

Това, което одобри служебното правителство и това, което ще бъде входирано в рамките на съставянето на новия парламент, ще бъде една база, като тема за разговор, като тема за разглеждане в рамките на оставащите два месеца от календарната година. Ако това не беше направено, стартирането на една актуализация в рамките на края на октомври, ноември месец, базата за това, че самата бюджетна система трябва да бъде затворена, независимо от това, както ви казах, дали в най-доброто си функционално състояние в момента, не подлежи на съмнение. Така че смятаме, че законопроектът, който ще представим, би бил добра база за разглеждане от следващ кабинет, ако се ревизира, или от парламента директно. Това разбира се, ще бъде решение на новия парламент.

Правителството одобри и актуализацията в бюджета на Здравната каса със 100 милиона лева. За лекарствени продукти за домашно лечение и диетични храни се заделят 25 милиона лева, за терапия на злокачествени заболявания 15 милиона лева, за болнична помощ 50 милиона лева и за медицински изделия 10 милиона лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!