Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на водещите партии гласуваха и призоваха за висока активност

Традиционно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в Банкя. Той призова всички партии да имат успех, да не купуват гласове, а българите да отидат до урните. Бойко Борисов съобщи, че тази вечер ГЕРБ няма да даде пресконференция в НДК, не от неуважение, а от липса на яснота за резултатите.

Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. И ,ако днеска не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори. Ако има нови предсрочни избори, аз отсега заявявам, че ГЕРБ няма да допусне да участва в кампании. Това е вече непоправим сценарий. Сега пак може нещо да се спаси с всеобщи усилия, с много работа, с много ангажимент, ако щете и с компромиси, но всичко това да ни даде право да разговаряме изобщо политическите партии и трябва да имаме висока избирателна активност.
Лидерът на БСП Михаил Миков призова за висока избирателна активност, защото демокрацията е участие независимо дали става въпрос за парламента, за общинския съвет или за събранието в блока:
За една държава, която хората усещат повече. Най-вече тези, които се трудят, безработните, малкия, средния бизнес, тези хора трябва да усетят, че има държава, и да усетят малко повече справедливост. Иначе нещата ще продължат така, както са сега - разделение в обществото, недоверие в институциите, недоверие в политиката, недоверие в партиите.
Председателят на ДПС Лютви Местан каза, че е гласувал за националното съгласие, което да реабилитира България. 
Днес всички трябва да бъдем достатъчно прецизни в изказа си, да не затрудним постигането на съгласие по формулата на стабилно управление на реформи. Това ще бъде доверие, подкрепа за отговорната роля, която Движението за права и свободи играе особено силно след евровота. 
Във Варна гласа си пусна Радан Кънев от Реформаторския. След като направи това първо говори с журналистите, а после се похвали и във фейсбук: 
Винаги за промяна. Това е, от което България има нужда, но днешното гласуване наистина е празник, защото може би сложи край на най-лошото управление в най-новата ни история. Вярваме обаче, че трябва да сложим начало на добро управление, което е нещо по-трудно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна