Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков: Европейските фондове трябва да отиват за развитие на инфраструктурата в периферните райони

Снимка: БГНЕС

Според социалния министър Йордан Христосков средствата по европейски програми трябва да бъдат разпределени така, че да се развие инфраструктурата в периферните райони, включително и трансграничните. Министърът участва в международна конференция "Икономически растеж: стимули и ограничители", организирана от Института за икономически изследвания при БАН.

Преките чуждестранни инвестиции се насочват там, където има развита инфраструктура и европейски коридори, посочи Йордан Христосков. Всъщност европейските фондове, особено по програма "Регионално развитие", са насочени именно към това, да се развие инфраструктурата в периферните райони, включително в тези, които са трансгранични райони, за да може да намалеят разходите, които се дават за социално подпомагане и да може тези региони сами да се развиват.

Йордан Христосков каза още, че в момента по-голямата част от работната сила от слаборазвитите икономически райони е ангажирана извън страната. Това е видно от разписанието на автогарите, където повечето автобуси са за Мадрид, Берлин и Брюксел, а не за вътрешността на страната. По думите на Христосков, в момента няма проект на нов Кодекс за социално осигуряване.

Това, което се готви в Консултативния съвет, са различни варианти за оптимизиране на осигурителната система. Тези варианти касаят как да бъдат подобрени приходите и да има повече приходи, как да бъдат рационализирани разходите, за да може там, където наистина се извършват нерационални разходи в някаква степен и злоупотреби с осигурителни права, да бъдат затворени тези възможности. Така че общата цел е да подобрим финансовото състояние на осигурителната система.

Според Йордан Христосков вариантите, които изготвя Консултативният съвет, ще бъдат представени по-другата седмица. Те ще бъдат дадени на следващия социален министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна