Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата е предпазлива за допълнително финансиране на инвестиционните планове на ЕИБ

В понеделник финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) продължиха да обсъждат най-добрите начини за финансиране на планираните нови инвестиционни програми в региона пoсредством Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но те омаловажиха възможността за рекапитализация на банката със съществуващите фондове, предназначени за рекапитализация и спасяване на европейските търговски банки.

В изказване след срещата на Еврогрупата в Люксембург, комисарят по икономическите и парични въпроси вицепрезидент на новата Европейска комисия - Юрки Катайнен заяви, че ЕИБ вече беше рекапитализирана наскоро и че министрите и европейските институции биха искали първо да видя ефекта от предприетата мярка, като те не желаят ЕИБ да отблъсква частните инвестиции. Той също така посочи, че ЕИБ би трябвало да бъде използвана за привличане на средства от частния сектор, които да участват в големи инфраструктурни проекти и особени в такива, които вече бяха забавени.

Катайнен също така подчерта, че увеличаване на капиталовата база на Европейската инвестиционна банка няма да реши "всичко" и че европейските длъжностни лица ще гледат да използват съществуващия бюджет на ЕС, за да помогнат за стимулиране на по-сериозно кредитиране от страна на ЕИБ.

Планът за инвестиции, който беше маркиран от новия президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в началото на лятото, предвижда разходи в размер на 300 млрд. евро за стимулиране на икономическия растеж и използването на ЕИБ като основен двигател за тази инвестиционна програма. Но много европейски официални лица са скептични за това дали планът може да доведе до каквито и да е свежи средства.

Междувременно шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум омаловажи възможността за използване на средства от Европейския механизъм за стабилност (ESM фондът, който беше създаден за спасяване на засегнатите от кризата страни в еврозоната) за финансиране на планираните нови инвестиционни програми. Той отбеляза, че би било доста трудно да се приемат необходимите промени в европейските договори и устави. Не мисля, че това е основния правилен подход, допълни шефът на Еврогрупата.

Запитан дали и Европейската централна банка също може да бъде натоварена със задачата да купува облигации на ЕИБ, за да добави ликвидност в базираната в Люксембург банка, Дейселблум отговори: Ние ще изучаваме тази идея, тъй като до сега тя не беше пусната в обръщение.

Той отново призова за подновяване на усилията от страна на членовете на еврозоната да предприемат структурни реформи, които трябва да бъдат в съответствие с усилията за консолидация и в съгласие с европейското законодателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени