Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Казусът с КТБ ще е една от първите точки в дневния ред на новото Народно събрание

Снимка: БТА

БСП нямат интерес от стабилно мнозинство, съставено от широка подкрепа около ГЕРБ. Това ще изолира социалистите, заяви в предаването „Нещо повече“ Мартин Владимиров - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията:

Тъй като БСП най-вероятно няма да е част от новото правителство, за тях е добре да се тръгне към парламентарни заседания още в началото. Надеждата е да се провалят преговорите и да се случат промени в новия парламент – раздробяване на някоя от коалициите, липса на консенсус между ГЕРБ и някой от потенциалните партньори, така че да се тръгне евентуално към нови избори.

Според Мартин Владимиров дори и да няма кабинет, парламентарно представените партии ще трябва да вземат решения, свързани с бюджета, защото последствията няма да облагодетелстват нито една от партиите:

Въпросът е дали тези решения, които ще се вземат, ще бъдат в интерес на обществото и дали ще защитят максимално голям брой граждани. Особено при казуса КТБ, където прибързани решения могат да са пагубни, както за вложителите, така и за цялата банкова система. /…/ Мисля, че този проблем ще е на дневен ред веднага със започването на парламента.

По повод ключовия въпрос за реформа в съдебната система, който на този етап разделя ГЕРБ и Реформаторския блок, Мартин Владимиров коментира: Съдебната система до голяма степен е под влиянието на ДПС. Не вярвам, че ако ДПС не бъде напълно изолирано от новата власт, такава съдебна реформа ще бъде възможна. Защото това би означавало снемане на основния код, който притежава ДПС при налагането на своята воля в ключови сектори. Аз съм много песимистичен, че при управление, водено от ГЕРБ и при сегашната конфигурация на парламента отново ще е трудно да се противопостави на такова влияние.

Цялото интервю с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна