Почина журналистът Боян Трайков

Снимка: БТА

На 82 години след кратко боледуване почина известният журналист Боян Трайков.

Той беше едно от талантливите пера в българската публицистика. Целият му живот премина под знака на журналистиката. Един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава. Зам.-генерален директор на Комитета за телевизия и радио от 1973 до 1977 г., Генерален директор на Българското радио 1977 - 1981 г., Главен директор на БТА 1981 - 1990 г. Заместник-председател на Европейския съюз на агенциите по печата (септември 1982-1984).

Като главен директор на БТА организира и ръководи акция за спасяването на Сергей Антонов, станал жертва в процеса срещу Али Агджа по повод покушението на папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г.

Поклон пред паметта му!Още от категорията
митрополит Борис Неврокопски

Научна сесия в Благоевград по повод годишнината от рождението и смъртта на митрополит Борис Неврокопски

С научна сесия в Благоевград ще започнат двудневните чествания на 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на видния духовник и общественик митрополит Борис Неврокопски.  Историци, университетски преподаватели и духовници ще представят на конференцията доклади, свързани с  живота и обществените дела на  митрополит Борис, един..

публикувано на 16.11.18 в 08:14

Отбелязваме Деня за по-чист въздух

За първа година в страната се отбелязва Деня за по-чист въздух. Инициативата е на Столичната община, откъдето призовават гражданите да не използват личните си автомобили до края на деня. В кампанията ще участват министерства, районни администрации, банки, вериги бензиностанции, както и над 100 учебни заведения, информира репортерът.  Транспортът е..

обновено на 16.11.18 в 08:11

Евродепутати ще участват в младежки дебат в Габрово

Габрово е домакин на младежки дебат под надслов "Накъде отива Европа?".  В дискусията ще участват евродепутатите Асим Адемов от ЕНП и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Дебатът, който започва от 13.00 ч . в Ритуалната зала на Община Габрово,  е поредният от серията събития, които предоставят..

публикувано на 16.11.18 в 08:08

Броят на жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече достигна 66 души

Жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече са 66, съобщиха  местните власти. Това е най-смъртоносният пожар в историята на щата. Спасителни екипи продължават да претърсват опустошения от пламъците град Парадайз, на 290 километра северно от Сан Франциско.  За изчезнали се водят над 600 души, предаде Франс прес. Заради лошото качество на въздуха,..

публикувано на 16.11.18 в 07:53
флаг дъга гей права

Отбелязваме Международния ден на толерантността

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 07:50
БНР публикува първата снимка на експлозията преди 6 години

Разпитват последните свидетели по делото за взривовете край "Петолъчката"

Поредно заседание по делото за взривовете край пътен възел "Петолъчката" е насрочено за днес в Ямболския районен съд. При експлозията в базата за утилизация на поеприпаси на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети. Днес трябва да бъдат разпитани последните двама свидетели по делото, а през януари догодина ще..

публикувано на 16.11.18 в 07:34

БНР организира дискусия по повод изборите за Евроопейски парламент догодина

Българското национално радио организира дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент.  Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния алианс на..

публикувано на 16.11.18 в 05:09