Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетът в Саламанка

БНР Новини
Снимка: salamanca-university.org

8 май 1254 година – на този ден  испанският крал крал Алфонсо X подписва Хартата на Университета в Саламанка, създаден по негова заповед. Днес това е един от четирите най-стари университети в Европа, заедно с университетите в Оксфорд, Париж и Болоня и също като тях води началото от местно църковно училище, но е първият получил титлата Университет (с папска була от 1255 г.). Мнозина от преподавателите били монаси, а сред студентите са личности като Мигел де Сервантес и Христофор Колумб.
Сегашната сграда на Университета е построена през XV в. и се смята за шедьовър на уникалния за Испания архитектурен стил „платереско” – декорация на сгради като бижута. Централната фасада е разделена на три хоризонтални части. Най-долната е посветена на Католическите крале, през чието управление е издигната сградата, (те са изобразени в кръгъл медальон в средата), втората – на император Карлос V, а третата – на Рая. Цялото пространство около тях е украсено с многобройни малки фигурки на растения, животни и фантастични същества. Най-известна от тях е жабата, стъпила върху един от трите черепа, образуващи капитела на голямата дясна колона на първата част. През Средновековието и Ренесанса жабата се е смятала за символ на сладострастието, което убива човека (затова е и стъпила върху череп – символ на смъртта). Цялото изображение е трябвало да предупреждава студентите да посвещават времето си на учене, а не на забавления. И до сега се вярва, че ако някой студент не успее да види жабата, няма да завърши следването си. С времето тя станала толкова известна, че се превърнала в символ на град Саламанка.
Стълбището на университета е украсено с релефи, изобразяващи характерните за Испания борби с бикове, а във вътрешния двор е изграден параклис с приказен мраморен олтар от 18 век. В Старата университетска библиотека се съхраняват над 50 000 стари ценни книги и ценни ръкописи с миниатюри.
Още за Саламанка, както и за красивия холандски град Маастрихт, ще научите от поредния епизод на поредицата „История на изкуството за деца“.




18 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени