Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Мадан заради увеличаването на възрастта за пенсиониране

| обновено на 17.10.14 в 12:40
Стотици миньори се събраха на протестен митинг в Мадан. Те се обявиха против намерението за промяна на пенсионната система на работещите в рудодобива и въгледобивната промишленост. Протестът се организира от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Митингът е под наслов: "Долу ръцете от песионната система", съобщи Румен Каров, предсeдател на синдикалната организация на КНСБ в миннодобивното предприятие:

Министърът на социалната политика Христосков даде едно изявление, в което каза, че миньорите ще работят осем години и половина. Това вбеси хората, работниците, които работят тук. Не искаме да се вдигат годините за пенсия. Искаме да продължи, както е сега, със същите условия.

В момента са десет години при условие първа категория труд, но това не е първа категория. Аз винаги съм казвал, че това е екстра категория. Ние сме преди първа категория, възраст преди 45 години и 90 точки. Това са условията в момента, в които до 31-ви декември миньорите се пенсионират, а искат от първи януари 2015-а година да скочат с осем години и половина възрастта за пенсия. Така отиваме на 53 години, а до 2021-ва година има програма, в която искат да стане на 57 години. Това е абсурд. Няма да го позволим това нещо.

Местният лидер на КТ "Подкрепа" Максим Банков заяви:

Обръщам се към новоизбраните народни представители, които трябва да сформират българския парламент, трябва да сформират и българско правителство. Ние казваме : Стига! Ако вие не предприемете и не приемете закон, с който да решите пенсиониране на миньорите на 45-годишна възраст, ние ще дойдем пред Народното събрание и на никой от вас повече няма да му се иска да е народен представител, закани се Банков.

Протестиращите се заканиха, че започват протести на работниците от мините в цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени