Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корман Исмаилов: До две седмици преговорите за съставяне на правителство трябва да приключат

Снимка: БГНЕС

Лидерите на Реформаторския блок се срещнаха снощи с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Днес от хора, които поставяха незаобиколими, задължителни условия за участието си в една бъдеща коалиция като "демонтирането" на модела "Пеевски" в българския политически живот, днес видяха повече общи черти не само в партньорството си с ГЕРБ, но и в бъдещото сътрудничество с Патриотичния фронт.

Реформаторите на първото заседание на парламентарната си група видяха възможност за дясноцентристка коалиция в състав ГЕРБ – Реформаторски блок – Патриотичен фронт.

Председателят на Народна партия "Свобода и достойнство", една от партиите в Реформаторския блок, Корман Исмаилов имаше специално съмнение по отношение на националистите в Патриотичния фронт.

Това, което ние заявихме като притеснение и теми, по които има особена чувствителност, ние сме ги поставили на масата и вече ще бъдат обект на преговори и на изчистване, каза той в предаването "Нещо повече".

Гръбнакът на едно дясноцентристко управление може да бъде ГЕРБ и Реформаторският блок. Като следваща партия, която би подкрепила по-широкия кръг от теми, които се припокриват между ГЕРБ и РБ, това се оказват Патриотичния фронт. Но с тях, както ГЕРБ, така и ние имаме няколко теми, които трябва да бъдат обсъдени в двустранни преговори и тристранни формати, смята Корман Исмаилов.

Той не отговори еднозначно на въпроса получили ли са уверение от страна на ГЕРБ, че имат намерение да водят истинска реформаторска дясна политика:

Всичко това ще бъде обект на по-детайлните преговори. Там, където ние имаме покриване по общите мерки и приоритети, това ще трябва да бъде разписано по-детайлно, така че да се случат тези ангажименти. Разбира се, Реформаторският блок е по-малък партньор с 23-ма народни представители. Доколко той със своята парламентарна теза ще успее да прокара и защити своята платформа, всичко е резултат от тези преговори и в последващите действия и номинации и заемане на позиции в изпълнителната власт. Това е процес, който се надяваме бързо да протече, в рамките на десетина дни, две седмици максимум, тези теми да бъдат изчистени и представени пред обществото.

Според Корман Исмаилов признанието за малкия брой депутати на Реформаторския блок не е алиби за неизпълнение на поетите предизборни ангажименти:

В програмата на РБ са заложени дълбоки реформи, които изискват силно парламентарно мнозинство. В момента мнозинството няма да е толкова силно, монолитно и консолидирано. На моменти ще прехвърчат искри, на моменти ще има кризи. Не изключвам такива както в групата на Реформаторския блок, така и в групите на евентуалните бъдещи съуправляващи.

Цялото интервю с Корман Исмаилов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна