Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: След осчетоводяване на загубите БНБ има пет дни, за да отнеме лиценза на КТБ

Снимка: БГНЕС

Това, което трябваше да направи БНБ е да оцени дали има капиталова дупка и колко е тя. И тя го направи. Когато е ясно, че има капиталова дупка, сроковете са много по-кратки. Фактически БНБ има пет дни, за да отнеме лиценза след осчетоводяване на загубите, т.е. началото на ноември всичко ще приключи и ще трябва да започне изплащането на гарантираните влогове, каза икономическият експерт Георги Ангелов в интервю за предаването "Нещо повече".

Голямата трудност премина, а сега въпросът е да минем към следващите стъпки, а именно как е възможно Банковият надзор да пропусне такива проблеми, как може да го реформираме и не само да сменим ръководителя, който и без това е подсъден, но и да променим и начина, по който действа тази система, включително и чрез външен одит от ЕС или Европейския банков надзор, за да може от тук нататък да нямаме съмнения за това какво се случва в такива ситуации, посочи още той.

Ангелов обясни и позицията на БНБ:

БНБ нае три одиторски фирми и това, което четем днес е мнението на одиторските фирми и БНБ няма нищо като допълни данни и оценки. Това е позитивното в този случай, че реално нищо не зависи от БНБ. Тя не прави оценката, а се съобразява с това, което кажат одиторите. Няма как да е 100 млрд. дупката, при положение че в банката има само 6 млрд., но се вижда, че наистина има много проблемни практики и те са концентрирани в няколко десетки фирми, които са взели кредити, минали през няколко свързани фирми и в момента не са под контрола на банката и това е проблемът, че банката няма достъп до тези пари и няма обезщетения от тях.

Цялото интервю с Георги Ангелов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна