Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Азбукари" със специален подарък за българчетата в Украйна по повод Деня на бесарабските българи

По случай Деня на бесарабските българи (29 октомври) 40 училища от Одеска област в Украйна получиха образователни карти  на България, съобщи информационният портал на българите в Украйна, цитиран от БТА. Картите са изработени по инициатива на "Cдружение Азбукари" и онлайн магазина eМАG и са част от социалния проект "Обичай Родината". Картите са с 500 илюстрации на природните богатства, флората, фауната, културно-историческите забележителности, църквите, манастирите, фолклора, древните съкровища в България. Те бяха предадени по време на посещение в София на делегация от Български младежки клуб "Актив". Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена  организация "Конгрес на българите в Украйна", заяви, че детските карти на България са безценен подарък за сънародниците ни в Украйна. Убеден съм, че чрез тази инициатива България ще стане по-близка за децата ни, а за учителите ще стане по-лесно да водят часовете си. Образователните проекти са дългосрочна и необходима инвестиция за запазването на българщината навсякъде по света,  каза Граматик.

Историята на бесарабските българи започва от преди около 200 години. Бягайки от Османската империя, десетки  български семейства се преселват в Южна Бесарабия, където  създават свои селища и пренасят своя бит, език и култура. След  основаването на българските села и град Болград българите започват да строят църкви, а след това откриват училища.  Болградската гимназия е исторически значимо училище не само за  българите в Бесарабия, но и за България. Тук се обучават  исторически личности като Александър Малинов, Олимпий Панов, Александър Теодоров-Балан, Данаил Николаев, Иван Колев, Димитър Агура, Георги Сгурев и много други, които активно участват във  възстановяването на българската държава след Освобождението.

През последните два века съдбата на Бесарабия е доста пъстра: тя е под властта на Царска Русия, Съветския съюз, Румъния, отново Съветския съюз, а днес Украйна и Молдова. Държавните граници се променят, но българите успяват да запазят  националното си самосъзнание, пазят традициите, обичаите и  езика си. На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. Идеята за този празник се ражда през 1938 г., когато в България тържествено е отбелязана 100-годишнината от освещаването на катедралния храм "Свето Преображение Господне" в гр. Болград (Украйна). За запазването на българщината в Украйна днес работят редица организации и дружества. Една от тях е Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна". Една от първите задачи на Конгреса на българите в Украйна бе създаване на образователни центрове, които да дават възможност на българчета да учат роден език, литература, история и география. През 2008 година бе открит първият Български културно-просветен център "Аз Буки Веди" в гр. Одеса. Филиали на "Аз Буки Веди" днес работят в градовете Иличовск, Измаил и  Болград, в които се обучават 500 деца. Български език и литература се изучава и в 35 училища в Одеска област, в които се обучават предимно българчета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени