„Изкуството на барока“ 2014 ще представи първото у нас клавирно изложение

Фестивал "Изкуството на барока"
Снимка: Luxuria Europae

Откриването на Осмия фестивал „Изкуството на барока“ ще бъде на 25-и октомври в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Цигуларката Зефира Вълова ще изпълни премиерно за България подбрани сонати от виртуозите на барока Верачини, Пизендел, Вивалди и др. съвместно с българските си колеги Линда Манчева – виолончело, Явор Генов – лютня и клавесинистката от Финландия – Марианна Хенриксон.


Преди официалното откриване, на 5 и 12 октомври като комплимент към най-младата публика бяха организирани образователни прояви: "Клавирна магия", „Магията на струните“ и  „Музика за принцеси“ - бароково шоу за най-малките с танцова насоченост.

Акцент във фестивалната програма е първото у нас клавирно изложение на старинни модели пиана от 18-и и 19-и век, изработени от прочутия Пол МакНълти. В три концертни вечери под надслов Клавириада (28 и 31 октомври и 1 ноември) на тези изключителни инструменти в Софийска градска художествена галерия ще прозвучат произведения от Моцарт, Бетовен, Хайдн, Лист, Шопен и др. в изпълнение на Боян Воденичаров, Вивиана Софроницки, дуо Василий Илисавский и Галина Драганова, Олга Пашченко и Тодор Петров.

В концерта на 4 ноември в залата на Българската академия на науките под надслов Съвременни интерпретатори на Бах Фестивален бароков ансамбъл в партньорство с дуо "Колаж" и Камерен хор "София" ще съпоставят светската „Кантата за кафето“ от Бах с шедьовъра от 20-и век „Телефонът“ от Джан-Карло Меноти.

Италианският контратенор Карло Вистоли и ансамбъл "Лез Амбасадор", воден от Алекси Косенко ще чуем също в залата на БАН с вокални и инструментални творби от френски и италиански композитори на 17-и ноември.

Фестивалът ще завърши с концерт, надхвърлящ пределите на старинната музика: любимецът на публиката и вече световнопризнат блокфлейтист Ерик Босграаф ще се надсвирва с кавалджията Недялко Недялков, композитор и имровизатор, също  утвърден на световната сцена.

Чуйте интересни подробности в интервюто с артистичния директор на фестивала "Изкуството на барока" - цигуларката Зефира Вълова.
Още от категорията

Концерт на приятелството между Република Корея и Република България

Посолството на Република Корея в България организира за четвърти път Концерт на приятелството между Република Корея и Република България с участието на мъжки хор „Uangel Voice“ и ансамбъл „Cosmopolitan“от Корея, вокален ансамбъл „Фортисимо“ и квартет „Филхармоника“ от България. Събитието е на 26 септември 2018 от 19.00 часа в зала..

публикувано на 21.09.18 в 18:35
Вера Немирова репетира

Режисьорката Вера Немирова подготвя откриването на новия сезон в Пражката държавна опера

Пореден престижен ангажимент за българската оперна режисьорка Вера Немирова, този път в Чехия. В края на седмицата Пражката държавна опера открива своя нов сезон с нейна постановка на операта "Фиделио" от Бетовен. Спектаклите са два - в събота и неделя (22 и 23 септември), с двата състава, подготвящи заглавието. Те ще играят в Националния театър,..

публикувано на 21.09.18 в 18:08
Кинг Аишоба и Аюуне Суле

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на „Аларма Пънк Джаз“

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България двамата музиканти гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10..

публикувано на 21.09.18 в 17:06
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон с премиера за България и блестящата Анна Цибулева

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили Радиосимфониците и главният диригент Марк..

публикувано на 21.09.18 в 13:33
Плакат на спектакъла #minaret на звездата от Арабския регион Омар Раджех, който ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK.

Започва ONE DANCE WEEK

11-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2018 се открива  в Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив със спектакъла #minaret  на  Омар Раджех от Ливан тази вечер. Основателят на съвременната танцова сцена в Ливан и един от водещите арабски хореографи  и неговата трупа обединяват танц, музика и..

публикувано на 21.09.18 в 09:37
Елена Дикова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Елена Дикова със спомени за проф. Антон Диков

Родена в София, в семейство на потомствени музиканти. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при проф. Милена Куртева и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ през 1993 г. в класа на проф. Антон Диков. В периода 1993-1995 г. специализира в майсторски клас при проф. Антон Диков и същевременно посещава курсовете на проф. Джей..

публикувано на 21.09.18 в 09:15

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07