Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Новата ЕК на Жан-Клод Юнкер ще бъде по-успешна

Снимка: БГНЕС


Новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер ще бъде по-успешна от предишната. Това прогнозира в предаването "Събота 150" политологът Владимир Шопов. Той се аргументира:

Тази Комисия и въобще самият Юнкер има много по-ясно разбиране къде точно да се насочат европейските инвестиции, т.е. европейските пари да се превърнат реално в отключващи инвестиции. Това може да се каже по отношение на единния дигитален пазар, либерализацията на енергийния пазар. Това са примерно две мерки, които водят след себе си, ако бъдат максимално успешни, те водят след себе си много повече възможности за европейските икономики. Не бих подценил това негово намерение да бъде направен европейски план за инвестиции, реална програма за растеж. Комбинацията от по-голям опит, от промяна въобще в мисленето за това къде да отиват тези инвестиции, според мен ще има по-голям ефект от това, на което бяхме свидетели.

Чисто институционално това, което Барозу оставя, е по скоро необходимост от промяна в начина, по който работи ЕК. Не мисля, че като цяло Барозу беше особено добър в това да води европейския дебат. Той беше председател на ЕК, който до голяма степен следваше страните-членки. На мен ми се струва, че през идните години, за да се справи Европа успешно с предизвикателствата, е необходим шеф на ЕК, който е малко по-склонен да поема рискове, да поставя по-активно проблеми и въпроси на масата на европейската дипломация, а не просто да се задоволява с това да търси най-малкия общ знаменател, коментира Шопов. Той изтъкна способността на Юнкер да успява да намери точния език с всички държави, които участват в дебатите, и да намира пресечна точка между интересите. Според него, новият председател на Комисията ще бъде от този тип председатели, които ще са по-склонни да водят дискусията, а не просто да намират най-удобния компромис. Очаквам той да е типът председател, който наистина, когато вижда, че ЕС е изправен пред нови проблеми, на които трябва да се реагира, той ще го прави. Юнкер ще бъде типът председател, който с много по-голям усет и нюх да се поставят и да се търсят решения на реални проблеми и да не се прекалява с намесата на ЕС в делата на страните-членки, добави политологът.

Според Владимир Шопов, най-голямото предизвикателство пред новата Комисия ще бъде да се справи с евроскептичните настроения в Европейския парламент. Ако Юнкер не успее, тези настроения ще се прехвърлят в отделните държави и все повече ще се засилват, каза още Шопов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна