Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Евсеев: Русия не очаква нищо добро от изборите в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Русия не очаква нищо добро от изборите на 26 октомври в Украйна. Това заяви в предаването „Събота 150“ Владимир Евсеев – директор на Центъра за обществено-политически изследвания в Москва.

Причината е в това, че Русия разбира, че тези избори ще бъдат фалшифицирани в полза на блока на Порошенко. Русия е наясно, че населението в източните райони на Украйна няма да гласува за нито една от предложените кандидатури, както и за партиите, които са регистрирани. Русия е наясно, че гласуване няма да има поне на териториите, които се контролират от опълченците, тоест в Донецка и Луганска области. Затова в условията на тази антируска параноя, много е  трудно да се очаква нещо положително за Русия. Но има и друга страна на този проблем - много е възможно през пролетта на следващата година да има нови избори, на които ще изберат нов парламент, а след още половин година пак да има  избори и този процес на промяна на властта в Украйна по всяка вероятност да добие постоянен характер. В тези условия, според мен, Украйна мисли повече не за това каква ще бъде нейната Върховна Рада, а какво ще стане със самата Украйна и как страната ще преживее зимата. А някои с нетърпение мислят само как по-бързо да разпределят местата в парламента. Очевидно е едно, че в този парламент ще влязат много радикали и националисти по листите на партията на Ляшко, могат да влязат и много  фашисти или хора, които са ултранационалисти. Според мен парламентът ще бъде профашистки, прорадикален, затова Русия от този парламент нищо добро не очаква. Въпросът е колко дълго ще просъществува тази парламент. Мнението на мнозина е, че той  ще работи не повече от шест месеца.

Резултатът от тези избори е напълно ясен.  Разпределението на местата в Радата може да се предположи какво по нейния брой и така и по нейния състав. Напълно очевидно е, че ще спечели Блокът на Порошенко, не може да се каже  с колко, защото не знаем в какво количество ще бъдат фалшифицирани изборите. Може да предложим  победа с 25 или 35 процента. Няма съмнение, че в Радата ще влезе и блокът, в който сега участва господин Яценюк. Това е втората пропрезидентска партия, която има огромен административен ресурс. Напълно е възможно и техният резултат да бъде фалшифициран. Трудно е да се каже колко процента ще получат, но сигурно не по-малко от 15, а ако са по-малко ще им добавят. Разбира се, в Радата ще влезе и партията на господин Ляшко. Мисля, че четвърта партия ще бъде „Батковщина“. Това показва, че влиянието й във върховна Рада ще бъде занижено, но тя също ще влезе, коментира Евсеев.

Изборите във Върховната Рада е именно процесът, който води към разпадането на страната, смята още Владимир Евсеев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!