Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Коларова: Надявам се, че ще има парламентарен консенсус в сферата на образованието и науката

Снимка: БГНЕС


Има професионални гимназии, в които паралелките нарастват и са максимално запълнени, каза министърът на образованието Румяна Коларова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Коларова даде пример с професионални гимназии в Русе и Пловдив, които взаимодействат с фирми, които търсят професията и предлагат на учениците допълнителна квалификация: Гаранцията за тази позитивна тенденция идва от връзката в пазара на труда, от способността на професионалните  гимназии да изградят такава връзка.

Тя подчерта като проблем и  че не всички професионални гимназии успяват да се адаптират към пазара на труда: Имаме и казуси – професионални гимназии добре адаптирани към пазара на труда, които обаче нямат квалифицирани учители. Давала съм пример с професионалната гимназия в Мизия, където добре се ориентирали от гимназия, свързана със затворено химическо производство към професионална гимназия, която предлага услуги в сферата на общественото хранене.

Стратегията за развитието на професионалното обучение трябва да я обезпечим, защото не може да разчитаме изцяло на европейски средства, но това ще стане от бюджета за следващата година, уточни Коларова.

Тя изрази надежда Оперативната програма да стартира от януари тази година: За да стане това обаче съм напълно убедена, че парламентът трябва да ни подкрепи и аз се надявам, че ще има парламентарен консенсус в сферата на образованието и науката. Актовете на парламента не са свързани пряко с професионалното образование. Те са свързани с две стратегии, които по закон трябва да бъдат приети и от парламента. Това е Стратегията за научни изследвания и Стратегията за висше образование.

Интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени