Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Театър „София“ е премиерата на „Генерална репетиция на самоубийство“

Снимка: Георги Нейков

Тази вечер в Театър „София“ е премиерата на „Генерална репетиция на самоубийство“ от Душан Ковачевич.

Душан Ковачевич е автор, зареден с оптимизъм и с любов към балканския човек, който крив, прав, е такъв, какъвто е всеки един от нас, каза в предаването „12+3“ режисьорът на постановката Недялко Делчев:

Ние се опитахме да направим спектакъл, който е малко по-визуален, малко по-приказен. Дори в програмата на спектакъла съм написал един малък текст, в който се опитвам да подскажа на зрителите каква е била нашата провокация за това решение, за една такава страшна приказка, в която тримата братя са страшни персонажи и главният герой не успява да ги победи и да отреже главата на змея. Змеят продължава да съществува и да добрува. Това е странното на тая приказка, че тя е една страшна приказка без поука.

Според режисьора змеят е персонаж, който се рои и съществува навсякъде около нас:

Виждате какво се случва в нашия обществен и политически живот. Всичките онези ежби, които всекидневно ни тровят живота, всичките онези дреболийки, които превръщат деня вместо в празник, едва ли не в кошмар за някои хора. Това е една такава страшна приказка с много чувство за хумор и с осмиване на онова, което рано или късно ще отмине.

В „Генерална репетиция на самоубийство“ участват Ивайло Герасков, Пламен Манасиев, Юлиян Малинов, Николай Върбанов, Сава Пиперов, Симона Халачева.

Цялото интервю с Недялко Делчев можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени