Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОК с Почетен знак на държавния глава

БОК с Почетен знак на държавния глава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи на БОК Почетния знак на държавния глава по случай неговата 90-годишнина. На специалната церемония в Гербовата зала на президентството присъстваха много олимпийски шампиони и медалисти, членове на ръководството на БОК и пристигналите днес за тържественото отбелязване на юбилея чуждестранни гости - ръководители от МОК, НОК и международните спортни федерации, съобщи сайтът на БОК.

Приемам това отличие като изключително висока оценка за дейността на БОК през годините, за ролята му в съхранението и разпространението на олимпийските ценности и идеали у нас. Страната ни може да се гордее със своите спортни успехи и с активната си роля в световното олимпийско семейство. Благодаря от името на всички български олимпийци за оказаната чест. Бъдете сигурни, че БОК и занапред ще отстоява принципите, завещани от нашите предшественици и ще ги предава на следващите поколения. Приемете искрената благодарност от името на всички, допринесли през годините за доброто име и авторитета на родното олимпийско движение, заяви в краткото си слово Стефка Костадинова.

Сред чуждестранните гости, уважили церемонията, бяха Партик Хики, член на Изпълкома на МОК, президент на ЕОК (Европейските олимпийски комитети) и първи вицепрезидент на АНОК (Асоциацията на националните олимпийски комитети), генералният секретар на ЕОК Рафаеле Паньоци, президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, президентът на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман, вицепрезидентът на Украинския НОК Равил Сафиулин и петкратната олимпийска шампионка по синхронно плуване Анастасия Давидова, генерален секретар на НОК на Русия.

Към присъстващите се обърна президентът на Република България Росен Плевнелиев. Той припомни част от най-големите успехи на българските олимпийци, подчерта участието на България още в първите съвременни олимпийски игри през 1986-а година в Атина и изтъкна огромната роля и заслуги на БОК в опазването на олимпийските принципи у нас.

От своя страна Патрик Хики връчи на българския държавен глава Знака на Европейските олимпийски комитети.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна