Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: До три дни БНБ да обясни какви икономически и бюджетни ефекти е предизвикал казусът с КТБ

| обновено на 30.10.14 в 17:19
Снимка: БГНЕС

Временната бюджетна комисия ще задължи БНБ до три дни да обясни какви икономически и бюджетни ефекти е предизвикал казусът с Корпоративна търговска банка. Това обяви председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова:

Утре, когато разглеждаме доклада на БНБ и това решение, което спряхме като проект, ние искаме да го допълним и да задължим БНБ в тридневен срок, не работни дни, три календарни дни, да представи на бюджетната комисия и на парламента разчет, подкрепен с финансови обосновки. Разчети, така, както сме записали в своето решение, а именно за макроикономическия ефект и ефекта за държавния бюджет, и тогава можем да вземем някакво решение.

По думите на Стоянова единствената цел е да се даде време и шанс на инвеститор, който иска да вложи 1 милиард евро в КТБ:

В момента в България има инвеститор, заявил намерение да инвестира един милиард евро в българската банкова система, в случая КТБ. Ние искаме да му дадем време на този, който иска да налее пари в нашата система, да не го изгоним, да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират с активното съдействие на БНБ, да спасим банката, да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните, да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия.

Менда Стоянова не назова инвеститора, но се смята, че това е консорциумът между австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и базираната в Лондон "Джемкорп".

Депутатите дойдоха с очакване за повече възможности около възможните развръзки за КТБ. Според Ивайло Калфин от АБВ трябва да се даде 30-дневен срок на БНБ да изготви анализ за двете възможности – оздравяване или фалит. Калфин изрази притеснението си за състоянието на държавната хазна и възможният свръхдефицит:

Разбира се, министърът ще каже какви са приходите и разходите и каква е разликата между тях, но основното е да не минава 3%. Освен това бихме искали да видим предложенията, които се дават за компенсации за увеличените цени на електроенергията, коледните надбавки.

От своя страна Румен Гечев от БСП потвърди тезата си, че спасяването на КТБ е немислимо. Според него е възможно ограничаване на дефицита до 3 на сто и даване на коледни добавки.

Реформаторите и ДПС запазиха мълчание по предложенията на колегите си отляво.

Депутатите са с нагласата следващата седмица да разгледат актуализацията на бюджета поне в ресорната комисия. С актуализацията трябва да стане ясно какво ще бъде решението за КТБ от гледна точка на държавата.

Според информация на БНБ Оманският фонд за пореден път е потвърдил чрез поредна кореспонденция интереса си към оздравяване на КТБ, но конкретна оферта все още не е подадена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна