Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще оттегли спорната точка за оздравяване на банките с отрицателен капитал

Снимка: БГНЕС


ГЕРБ ще оттегли спорната точка, която предвижда Народното събрание да приеме изменения в Закона за кредитните институции за оздравяване на банките с отрицателен капитал. Tова обявиха от ГЕРБ след заседание на групата им. Председателят на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обоснова решението.

Идеята на точка трета беше в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, текстовете от директивата да се транспонират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститори. Това, което господин Искров изчете обаче като оферта от потенциалните инвеститори от трибуната на Народното събрание, доста нагло предложение, ако трябва да бъда откровена по всичките му точки, и ясно показва, че явно намеренията на въпросните инвеститори не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата, обясни Стоянова.

Лиляна Павлова от ГЕРБ беше категорична, че ръководството на БНБ иска да прехвърли отговорността към политиците и призова управителят на Централната банка да подаде оставка.

Всъщност днес управителят на БНБ, прехвърляйки обаче удобно топката на политиците, казва – кажете ми дали да спазя Закона и да отнема съответно лиценза, или ако искате да не го спазвам, вземете мерки и поемете вие отговорността за фалита на тази банка. Нещо, което е недопустимо и неприемливо от наша гледна точка. Считаме, че имаме неизпълнение на функциите по банков надзор, които трябва да бъдат изпълнявани от БНБ и компетентните лица трябва да понесат своята отговорност, заяви Павлова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени