Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ няма да участва с министри в бъдещо правителство

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

АБВ няма да участва с министри в бъдещо правителство. При ясна управленска програма партията е готова да подкрепя отделни политики, това стана ясно след консултациите на президента с представителите на АБВ.

От АБВ не са обсъждали с президента дали ще участват с министри в бъдещо правителство. Темите, дискутирани на "Дондуков" 2 са ходът на преговорите между основните парламентарни сили за съставяне на кабинет и важните въпроси, по които трябва да се търси съгласие. От АБВ са готови да подкрепят отделни политики на бъдещо управление, потвърди Ивайло Калфин.

Господин президентът постави една много важна тема, която, според мен, се изпуска в консултациите между политическите сили: че в споразумението за партньорство с ЕС ние сме поели ангажимент за ЗЗ конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г. От тях зависи дали ние ще можем да получим тези 15 милиарда лева, обясни той.

Калфин обясни дали АБВ са готови да подпишат споразумение с конкретни приоритети и да са подкрепящо мнозинство в Народното събрание.

Ако нашите приоритети влязат в такова споразумение и те видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то това нещо може да се случи. Ако не ги видим, ние няма как да подкрепяме една политика, която е различна от нашите. За нас са най-важни икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с изборния кодекс, със съдебната система, заяви Калфин.

Нови избори не са решение. Усилията трябва да бъдат насочени към създаване на стабилно правителство.

Нови предсрочни избори показват, че политиците не могат да се справят със задачата, която са им поставили избирателите. Да ги изпратим на поправителен изпит на средата на зимата е най-безотговорно. Това, което ще се сформира като бъдеща коалиция, до голяма степен зависи от отношението на ГЕРБ. Ние няма как да участваме в кабинет, който не отразява нашите основни теми, каза още Калфин.

"Атака" не дойдоха на насрочените за днес консултации с държавния глава. Срещите на президента продължават в понеделник с представителите на "България без цензура" и "Патриотичния фронт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна