Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е постъпвала оферта за закупуване на банка "Виктория" в БНБ

Банка "Виктория"
Снимка: БГНЕС

В БНБ не е постъпвала оферта за закупуване на Търговска банка "Виктория", която все още е под специален надзор, съобщиха от Централната банка. "Виктория" е дъщерна на Корпоративна търговска банка, чийто лиценз беше отнет на 6-и ноември. От БНБ припомнят, че има изключително строги изисквания за кандидатите за банков лиценз. 

След отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка бъдещето на дъщерната й "Виктория" остана неясно. От БНБ са категорични, че ако има кандидат-купувачи, те трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс. При интерес от страна на представители на чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и за надеждност и стабилност на финансовото му състояние. 

Специалният надзор над "Виктория" изтича на 22-ри ноември и тогава трябва да стане ясно бъдещето ѝ. Ако и нейният лиценз бъде отнет, вложителите с гарантирани депозити ще получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете. Гарантирани са депозити за 55 млн. лева. Банка "Виктория" бе определена като "жизнеспособна" при първите проверки на одиторите, като мнението на много специалисти е, че тя може да бъде оздравена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна