Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Бюджетът за 2015-а година ще бъде с дефицит под или равен на 3% от БВП

Снимка: БГНЕС

Дефицитът в Бюджет 2015-а г. ще бъде до 3 на сто, но тази година няма да се размине без свръхдефицит, заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на временната бюджетна комисия. Данъците догодина няма да се променят, а от 2016-а г. ще започне поетапно увеличение на акциза върху цигарите. Това ще доведе до поскъпване с около 30 стотинки през всяка следваща година. Ако дефицитът в хазната бъде удържан до 3,5 на сто на начислена основа, можем и да избегнем наказателната процедура от Брюксел, обясни министър Горанов. Догодина със сигурност дефицитът ще влезе в европейските критерии, обеща Горанов:

Сега узаконяваме сметката, но свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция. Бюджетът за 2015-а година ще бъде с дефицит под или равен на 3% от Брутния вътрешен продукт.

Основният проблем е в надценените приходи и прекомерните харчове на предишните управляващи, заяви Владислав Горанов. В отговор бившият финансов министър Петър Чобанов призна, че е планирал повече приходи от възможното, но отказа да поеме отговорност за по-големите разходи, защото, според него, те са направени от служебния кабинет:

Няма как да поема допълнителна отговорност по отношение на факта за промени в данъка за система, които водят до намаляване на приходите. Може би имате предвид ваучерите за горива на земеделските производители, които бяха договорени като възможна държавна помощ по време на предходното ви управление, но не беше използвана тази възможност? Ние просто я приложихме на практика.

Сто милиона лева допълнително бяха дадени на Здравната каса, така че тя ще завърши годината с балансиран бюджет. Догодина започват сериозни реформи, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов:

До края на месец ноември Министерството, респективно и кабинетът, ще представи цялостната си концепция за това по какъв начин системата да е финансово стабилна, финансово прогнозируема. 2015-а ще бъде истинска трансформационна година за начина, по който се случва здравеопазването.

За догодина не се очакват промени в данъците, но от 2016-а година акцизът върху цигарите ще започне да расте поетапно като целта е да не се стигне до огромен скок в цените. Браншът обаче настоява цените да почнат да се вдигат от догодина, но според агенция "Митници" има възможност да има ръст на контрабандата, ако това започне от 2015-а година. Людмила Петкова от Министерството на финансите обясни какъв ще бъде ефектът от предложението ръстът на акцизите върху цигарите да е от 2016-а:

Баланс не само по отношение да не се създава конкурентно предимство за една или друга ценова категория цигари, но също и ефект върху приходите от акциз, който ще окаже.

Актуализацията на бюджета за тази година ще бъде гласувана на първо четене във вторник на извънредно заседание на парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!