Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капон: Трябва да се разбере за всички, които са направили цесия

Мария Капон
Снимка: БГНЕС


Ако за нещо смятам, че трябва да падне банковата тайна, е да се разбере всички, които са направили цесия, защото ще се окаже, че цялата кражба, тези 3 млрд., ще ги платим ние данъкоплатците. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Мария Капон от коалиция „Десните“. Тя подчерта, че всички с големи вложения в КТБ днес не казват нищо.

В този бюджет трябва да приветстваме някои съкратени разходи, които са особено от инвестиционната програма на кабинета „Орешарски“, поради сериозни подозрения за неефективност на разходите и потенциален корупционен натиск. Направени са съкращения и в разходите на някои министерства. Все пак обаче общият бюджетен дефицит по консолидираната фискална рамка е 3,7%, което ни вкарва в процедура по свръхдефицит. Това ще принуди кабинета догодина да вземе мерки за неговото намаляване. Ние сме в уникална година. 2014-а е тази година, в която държавата е емитирала 8,9 млрд. лв. дълг допълнително и сме стигнали до заветните 22,5 млрд. лв. след минаването на актуализацията. Това е увеличение от 65,4% на дълга. Повече от половината от дълга, който имаме, само са една година се взимат. В момента в актуализацията изглеждат неизбежни тези 4,5 млрд. лв. допълнителен дълг заради проблемите с КТБ и самият Фонд за гарантиране на влоговете трябва да вземе този заем. Въпросът е, че не достигат 1,6 млрд. От коалиция „Десните“ питаме – останалите 400 млн. искаме да знаем за какво са, дали те са за някакъв резерв на фонда или фонда има някакви притеснения, че иска още 400 млн. Надяваме се бързо да ги върнат. /…/  От друга страна трябва да кажем, че държавата взима още едни 900 млн., които да послужат за рефинансиране на дълг, който правителството изтегли, за да подкрепи друга банка, която все още не може да върне всички отпуснати средства и сега рефинансира разликата. Тези 4,5 млрд. лв. нямаше как да бъдат прогнозирани, че някой ще си играе с огъня или някой не е правил сметка за това как да одитира една банка или как да разглежда дали това е истинска банка или не. Видно по резултатите, които виждаме, това е било пирамида.

Тези, които днес си балансираха интересите, са олигарсите, които независимо как се сменя политическата конфигурация, те са винаги на власт, каза още Капон. Тя добави: Нямам никакво основание да вярвам на управляващата четворна коалиция. Тези хора излъгаха гражданите, които им симпатизираха.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!