Доц. Бойко Пенчев: От десетилетия изразът "българска работа" е с негативен оттенък

Снимка: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Езиковедът и литературовед, доц. Бойко Пенчев, писател и университетски преподавател, коментира в предаването "12+3" изказа на българина, съвременния език, на който говорим.

Още от времето на Хаджийски е известно, че словосъчетанието "българска работа" е имало негативен оттенък. Десетилетия наред по някакъв начин сме склонни да се принизяваме като общество, да подценяваме и да не вярваме в колективните си усилия и в същото време да демонстрираме високо, често пъти неподплатено самочувствие. Скептични сме към себе си като общност, но всеки се мисли за нещо голямо в личен план, което може би не е толкова лошо, но прави впечатление. Ние не сме от най-мразещите се хора по света. Недоволни сме от, да кажем, политици, от градски транспорт, но говорим на себе си сякаш не можем да променим нищо. Не си вярваме в това, че може да се направи тази стъпка от говоренето към действието. 

Езикът отразява негативното схващане на промените на по-скрито равнище. Лека-полека хората ще разберат, че никой не им е виновен, имам предвид Великите сили, големия световен заговор за България. Лека-полека ще разберат, че каквито и хубави спомени тук-там да се появяват за времето на Живков, това не може да се върне. Накрая се надявам, като в приказката за Неволята, да се вземем малко по малко в ръце, може би не изведнъж, и да се захванем и да уредим малко по-добре живота си. Засега още микаме Неволята, по-скоро, оплакваме се.

Анализът на доц. Бойко Пенчев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03

За десета поредна година Райфайзенбанк организира благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш"

Досега кампанията е подпомогнала 233 социални, образователни и екологични каузи в цялата страна с над 2 700 000 лв. Приоритет в тазгодишната инициатива ще бъдат проекти с акцент върху наболелите проблеми на обществото, съобщи координаторът на кампанията Руслана Щилянова: " Здравеопазване - майчино и детско здраве, превенция на хроничните..

публикувано на 14.11.18 в 23:37