Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска отсрочка за усвояване на европейското финансиране по десетки проекти

Доклад ЕК о состоянии данного государства
Снимка: Архив

Това е един от въпросите, по които вицепремиерът за еврофондовете и министрите на регионалното развитие, транспорта и околната среда преговарят днес в Брюксел. Те търсят и варианти за по-бързо отблокиране на плащанията по програма "Регионално развитие", както и за одобряване на новите оперативни програми.

Забавени проекти заради проточени съдебни дела или в резултат на природните бедствия има по голяма част от досегашните Оперативни програми. Има и практика при такива случаи Еврокомисията да дава допълнително време, проект по проект и в зависимост от случая. България разчита именно на това, въпреки че то няма да ни спаси значително еврофинансиране, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

"Това не би променило много ситуацията. В проценти едва ли би минимизирало риска от загуба на средства с повече от десетина процента. Но това е все пак възможност, която не бива да изпускаме".

Що се отнася до инициативата на Вишеградските страни, към която се присъедини и България, да се удължи с една година срока за усвояване на парите от предишния програмен период,  Дончев не е оптимист заради негативната нагласа на страните, нетни вносители в евробюджета. За програма "Регионално развитие", ресорният министър Лиляна Павлова каза, че е заварила в министерството малко хаотичен подход към въпроса.

"В рамките на една седмица успяхме да подредим нещата и да предложим нов подход. Новият подход включва плоско финансова корекция за изчистване на системите, корекции разбира се по всички препоръки, чисто административни и процедурни. Това сме готови да го направим до края на месеца."

Така парите ще могат да бъдат отблокирани през януари, което е и целта на Лиляна Павлова. Нейният колега, отговарящ за транспорта - Ивайло Московски, също се оплака от завареното по едноименната Оперативна програма. По думите му, почти всички транспортни проекти вече закъсняват с година и повече.

"Бяхме ги оставили в брилятно състояние, контролируем риск. В момента всичките са рискови, взети са, може да се каже, на ръчно управление на ниво министър. Набелязваме в момента и конкретни мерки за преодоляване на забавянето, ако това е възможно, за да минимизираме щетите."

Преговорите с Еврокомисията по старите проекти, както и по новите Оперативни програми, ще продължат и в следващите седмици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!