Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Бургас получиха удостоверенията си за европейска столица и европейски град на спорта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

София официално вече е европейска спортна столица за 2018-а година, а Бургас е европейски град на спорта за 2015-а година. Това стана факт след официалната церемония в сградата на Европейския парламент в Брюксел, на която кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николова получиха удостоверенията за избора на Асоциацията на спортните градове.

Всички се радваме, че София получи тази голяма подкрепа. Аз лично съм много щастлива, че големите спортисти на България застанаха зад тази кандидатура. Тя е насочена към масовия спорт и то най-вече по отношение модернизирането и реновирането на спортната база в училищата и детските градини, заяви за "Хоризонт" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това е голям труд и коства много усилия. В последните години успяхме да накараме много млади хора да излязат по спортните площадки. Все пак Бургас е дал първия български шампион Никола Станчев. За следващата година сме подготвили над 60 мероприятия, сподели градоначалникът на Бургас Димитър Николов.

На церемонията в Брюксел присъстваха олимпийските шампиони Таня Богомилова, Екатерина Дафовска, Тереза Маринова и Румяна Нейкова, както и трима от сребърните олимпийски медалисти - Йорданка Благоева, Йордан Йовчев и Евгения Раданова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна