Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: План за здравна реформа ще бъде внесен до края на месеца в Министерския съвет

Снимка: БГНЕС
План за здравна реформа ще бъде внесен до края на месеца в Министерския съвет, каза министърът на здравеопазването Петър Москов. Особен акцент ще има върху детското и майчинското здравеопазване. Основен приоритет за новия екип на Министерството ще бъде спешната помощ, каза министър Москов:

Имаме практически готова концепция за развитие на спешната помощ, която още в следващите дни аз ще внеса за разглеждане и одобрение в Министерския съвет.


Друг приоритет е електронното здравеопазване:

Има осигурено финансиране и стартира буквално следващата седмица с конкурс за задание за обществена поръчка за електронно управление на здравеопазването, със самите процедури по обществена поръчка.

Министерството подготвя два пакета от законови промени, каза министър Москов:

Първият пакет е свързан със започване на осъществяването на контрол, с контролните функции на Касата, с контролните функции на Министерството, с начина по който се провеждат определени процедури, които досега генерират тежки абнормалитети в начина, по който се доставят определени лекарствени или консумативни позиции в болниците. За един и същи медикамент при сходни обеми в две различни болници има разлики от 200-300 процента. Не на последно място сме във висока степен на готовност да започнем едно по-широко публично обсъждане за промяна на наредбата за специализации. Министерството ще направи усилие още следващият набор да бъде при едни условия, които поне що зависи от това нормативната база, изработена от Министерството, да ги облекчи, ще бъде така.

Министър Москов представи заместниците си - д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Петков и д-р Адам Персенски.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени