Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанасов: За математическите гимназии трябва да се отвори ниша, където са и другите видове таланти

Снимка: БГНЕС

Опитите за раздробяване или закриване на математическите гимназии не са от вчера. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" доц. Кирчо Атанасов – бивш зам.-министър на образованието, в коментар относно записаното в проектозакона за училищното и предучилищното образование за ограничаване на приема след 4-ти клас в математическите гимназии.

Сега през 2014-а година наново е обвинението, че тези училища са много напред и е голяма дистанцията с най-малките училища в населените места и за да скъсим тази дистанция, се предлага да се видоизменят челните училища и системата да стане хомогенна. Пътят за намаляване на дистанцията трябва да е друг – да се вдигне нивото на изоставащите училища, а на първите да се осигури бърза писта за развитие.

За математическите гимназии трябва да се отвори ниша там, където се намират другите видове таланти – музикални, художествени, спортни. Там трябва да бъде и научният талант. Тогава нещата ще си отидат на мястото, смята Атанасов.

Павлин Петков – директор на Сдружението на директори на математически гимназии и директор на Варненската математическа гимназия, бе категоричен, че приемът, който извършват, е абсолютно законен.

Искам да поясня опита, който е повече от 30-годишен, натрупан в нашите гимназии. Става дума за прием на ученици в 5-и клас не чрез изпити, а на база на постигнатите от тях резултати на различни олимпиади и състезания по време на учебната година. Второ – тези ученици в 3-годишния прогимназиален етап – от 5-и до 7-и клас, се обучават в нашите гимназии по учебния план на масовото училище, т.е. те не са в профилирана подготовка – има такава заблуда. Трето – на изхода на 7-и клас всички ученици се явяват на външно оценяване и на общо основание кандидатстват за продължаване на образованието си в профилирани гимназии. Външното оценяване за тези ученици това е ниска летва за тях. Средният успех на учениците, които завършват 7-и клас в нашата гимназия /това са само две паралелки/, е над 5.80, т.е. те влизат по първо желание. Във Варненската математическа гимназия от 56 деца около 45-50 деца остават да учат тук.

Ако се получи такава конфигурация, която ще забрани този прием след 4-ти клас в нашите гимназии, ние сме общински училища, това ще създаде ниша и ще се насочат към частни прогимназиални модули в частните гимназии, изказа мнение Петков. Той добави също:

В проекта за закон се различават два вида училища – специализирани и неспециализирани. Математическите гимназии ни разпознават като неспециализирани. Ако примерно някое от нашите училища се преименува на неспециализирано математическо училище, тогава то ще придобие права за прием на ученици в 5-и клас. Тук е заложена още една идея, която е – в 5-и клас, независимо че имаш право да приемаш ученици, това ще бъде предмет на държавен план прием, което е пълен абсурд.

Интервютата на Нина Колева с доц. Кирчо Атанасов и Павлин Петков и репортажа на Ася Пенчева чуйте от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени