Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианско издание поставя Велико Търново сред най-оригиналните архитектурни творения в света

Снимка: в. "Република"

Италианският ежедневник "Република" постави Велико Търново сред най-хубавите градове в света, построени на отвесни склонове. За изданието те са "архитектурни бижута".

В специална фотосесия под надслов "На островърха планина или отвесно над морето градове съкровища" ежедневникът поставя на първо място Велико Търново, следван от гръцкия манастирски комплекс Метеора, Ронда в Испания, Рокамадур във Франция, италианските Чивита ди Баньореджо, Вернаца, Риомаджоре, Питиляно, португалския Пиодао, в Йемен Вади Даван и Ал Хаджера и др.

Обръща се внимание на факта, че тези градове, построени на труднодостъпни склонове, са израз на контраста между дивата природа и човека, която той иска да подчини на себе си не само с отбранителна цел. Възторгът от тези архитектурни украшения е спонтанен, а обаянието  паметно, е мнението на "Република". Специално за БНР италиански туристи, посетили Велико Търново, споделят, че нашият град е живописен, с уникална идентичност и историческо богатство. С крепостта "Царевец", осветена постоянно поне през лятото, той би станал единствен по рода си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени