Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури

| обновено на 26.11.14 в 14:08

Европейската комисия изпрати на България последни предупреждения по четири открити по-рано наказателни процедури. Те са свързани с пътната безопасност, енергийната ефективност, замърсяването на въздуха и управлението на въздушното движение. 

България е една от страните, които не обменят информация за нарушенията на правилата за движението по пътищата с останалите държави в ЕС. Този обмен е задължителен и засяга прояви като шофирането с превишена скорост или в нетрезво състояние. Съответната директива позволява водачите да бъдат идентифицирани и подвеждани под отговорност там, където са извършвали нарушенията.

Втората процедура, която днес беше придвижена на следващ етап, е свързана с изискванията за енергийната ефективност. Според тях до 2020-а година всяка страна трябва да постигне определени икономии чрез целенасочени политики за енергийна ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта. България не е представила информация какво е предприела в тази посока.

Нивата на серен диоксид в околната среда са третата процедура, по която получаваме последно предупреждение. Комисията настоява България да намали излагането на гражданите на този риск, който е особено висок в източната част на страната.

Последната наказателна процедура е заради неприлагане на правилата за санкции за авиокомпании, които нарушават европейските норми за управление на въздушното движение.

И по четирите случая страната ни има двумесечен срок за реакция. Иначе рискува дела в Европейския съд.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна