Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воините Нийо

БНР Новини
Будистки храм в град Нара, Япония.
Снимка: en.wikipedia.org




В будисткия храм на град Нара в Япония, от двете страни на входа, се издигат седемметровите статуи на воините Нийо – великодушните, щедри крале Ангьо и Онгьо. Единият държи боздуган и е с отворена уста, сякаш издава звука „а” – затова се казва Ангьо. Другият е с меч и е със затворена уста, сякаш издава звука „он” – затова се казва Онгьо.
Статуите са изработени в началото на XIII век от прочутите тогава скулптори Кинкей и Юнкей. Те изваяли от дърво отделните им части, а после ги сглобили и ги поставили на входа на Голямата Южна порта на храма. Направени са толкова майсторски, че ви се струва, че чувате гласовете им, а вятърът развява дрехите им.
Според легендите, докато пътувал из Индия, Буда не бил сам: придружавали го двама силни и на вид много гневни пазачи, Ангьо и Онгьо. Учените смятат, че Ангьо символизира явната сила, раждането, началото, първата буква от японската азбука, а Онгьо – скритата сила, смъртта, края, последната буква от японската азбука. Двамата заедно са свързани в космическия танц на живота, където всяко начало води към край, а всеки край е ново начало. Смята се също, че Ангьо с озъбената си отворена уста плаши лошите духове, за да не влизат в храма, а Онгьо със своята затворена уста не пуска добрите духове да избягат навън. Страховитите дървени пазачи неизменно охраняват входа на повечето будистки храмове в Япония.
Още за воините Нийо, за прочутия храм Кааба в Мека и неговата „дреха“ и за Изумрудения Буда в Тайланд, ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

29 ноември

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени