Eмисия новини
от 02.00 часа

Откриха праисторическа Венера на 23 хиляди години

Вилендорфската ВенераФренски археолози откриха женска скулптурка отпреди 23 хиляди години и я представиха на медиите в град Амиен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Венерата от палеолита по мнението на специалистите е истински шедьовър за времето си и откритието е от световна величина. Във Франция не бе правена подобна находка от 50 години. Фигурката бе открита по време разкопки в квартала "Ренанкур" в северния град Амиен на четири метра дълбочина. Археолозите се натъкнали на пясъчник, чиито отломки не им се сторили естествени. Една от тях се оказала именно праисторическата Венера.

Въглероден анализ позволил точната датировка на артефакта, който е от епохата на кроманьонците, разпростираща се от 29 000 до 21 000 години пр. Хр. Статуетката е с височина 12 сантиметра и изобразява жена с голям бюст и тазови части. С тези елементи се символизира плодовитостта.

Досега са били открити около 100 статуетки от тази епоха, най-вече в Русия и Централна Европа. Във Франция са били направени около петнайсетина находки от този тип. 

На снимката Вилендорфската Венера  22-24 000 г. пр. н.е.

Още от