Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи литургия за 100 години от освещаването на "Руската църква"

| обновено на 30.11.14 в 11:22
Снимка: Венета Николова

Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи литургия в столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен като "Руската църква"

Днес е вторият ден на честванията на 100-годишнината от освещаването на храма. Миряни дойдоха на литургията да запалят свещ и да се помолят. Днес за 18 часа в храм "Св. София Премъдрост Божия" е планиран празничен концерт с участието на Софийския свещенически хор и хора на Патриаршеското Подворие.

"Руската църква" в София храм у нас има своето дълбоко значение в духовните и църковни контакти между двете патриаршии, които заедно отбелязват 100-годишнината от освещаването му тези дни и отдават значимото и на друга важна годишнина, когато преди точно 60 години става и духовно представителство на Руската патриаршия в страната ни. През този период руският храм у нас се превръща и в средище на бягащите белогвардейци от съветския режим след Октомврийската революция през 1917 година, но и в предпочитано място за молитва към Бога за хиляди български вярващи. 
Екатерининбургският митрополит Кирил, който води руската делегация за празника, определи българо-руските църковни отношения като "много добри" и добави:
Ние руснаците много сме задължени на българското свещенство и духовенство, на българското християнство, което дава заря на християнството в Русия чрез българските духовни и богослужебни книги, като чрез тях се затвърждава и заживява светото православие в Русия през всички тези столетия и хилядолетия, каза още той.
Руският висш духовник припомни и за ролята на митрополит Киприян, който е бил и един от най-известните българи като московски духовник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна