Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджкоков: Проблемът на системата за разпределението на делата е в начина на направата й

Снимка: БГНЕС

Проблемът на системата за случайно разпределение на делата е в начина по който е направена, каза експерът по инфорационна сигурност Красимир Гаджкоков. Според него маипулациите са изключително трудни за установяване. 

Бих казал, че проблемът на системата за случайното разпределение на делата е в  това как е направена. Аз нямам точна представа кога е направена, примерно ако е направена преди  10 -15 години, когато и връзките с интернет бяха о-бавни и много други неща не бяха както са днес по отношение на информационните технологии, имало е някакъв смисъл да бъде направена до известна степен по начина, по който е направена. Но въпреки това тя има огромни проблеми, които са заложени още тогава, неща, които са огромни пробойни в нейната сигурност, които някой е един момент е решил да използва. Дали тя е била направена така поначало, т, е има такива теории, че е била направена нарочно така за да може да бъде използвана, аз не мога да определя, но със сигурност някой в един момент, достатъчно съобразителен човек е решил, че може да бъде използвана и тези пробойни могат да бъдат използвани, за да бъде манипулирано разпределението на делата.

Аз видях доклада, който е направен, който е много добър между другото, във връзка с това, което се случи с делото за КТБ и трябва да ви кажа че на практика могат да не останат абсолютно никакви следи и да бъде стартирано разпределението на делата до момента, в който бъде избран желаният съдия и няма да има никакви следи на компютъра, на който това е направено. На прокуратурата ще бъде много трудно да установи, че са били променяни  такива настройки, такива файлове в компютъра, който са тези, в които се записва разпределението. Описан е конкретният механизъм за манипулацията, аз мога да ви го кажа. Той е много простичък – копират се няколко файла настрана, на флашка или на друго място на същия компютър, прави се генериране, ако не е желаният съдия, се спира програмата чрез убиване на процеса на програмата или чрез спиране на връзката на програмата, това се прави докато  се стигне желаният съдия. Копираните предварително файлове след това се записват върху новите такива и се постига състоянието преди генерирането, все едно че не е правена генерация въобще. Така няма никакви следи за тези генерирани, които не са харесали на този, който го прави.

Според Красимир Гаджоков всичко това говори за огромна безотговорност: 

Огромна безотговорност  и немарливост, при положение, че това е известно много отдавна. Значи първите доклади са от началото на миналата година, 2013, когато прокуратурата започва разследване срещу един съдия, точно защото е установила че чрез тази програма той манипулира избора на делата. Две години почти по-късно, нищо не е направено и това означава, че е безотговорност, означава, че е удобство за някого., най-вероятно за някой, който иска да прокарва  корупция в съдебната система. Разработчикът на тази програма може да направи много бързо елементарни механизми, които да предотвратяват поне такива елементарни манипулации. 

Специалистът е на мнение, че при това положение е по-добре да се направи нова система:

Не мога да определя колко скъпо ще бъде, сигурно правенето на една нова система няма да е по-скъпо, при положение, че вече е известно колко пробойни има тази система. Тази система има и други пробойни. Например, когато бъде направено генериране за случаен избор на съдия, генерираният протокол не се изпраща на  автоматично на сървърите на Висшия съдебен съвет. Очаква се натискане на клавиш от потребителя. Ако се изпращаше автоматично, нямаше да бъде възможно толкова лесно това нещо, което описах педи това. По-добре да се направи нов софтуер отначало, в който да се вградят всички принципи на информационната сигурност.

Интервюто на Таня Величкова с Красимир Гаджоков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени