Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шедьоври на симфонизма" ще прозвучат в Пловдив

Заместник-министърът на културата на Хърватия Берислав Шипуш ще дирижира пловдивските симфоници тази вечер в Концертна зала. Той е композитор и диригент със световна слава – основател и артистичен директор е на Музикалното бианале в Загреб, работил е като диригент на балетните постановки в "Ла Скала", професор е по композиция в Музикалната академия в Загреб. 

В третия концерт от поредицата „Шедьоври на симфонизма” ще прозвучат неговото Адажио за струнни, Симфония 1 от Чайковски  и премиерната творба на Георги Арнаудов – Ex Machina, Концерт за две пиана, чембало и оркестър (2014). Той е доктор по Музикознание и музикално изкуство. 

Автор е на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална и клавирна музика, сценични творби, театрална и филмова музика. Неговото произведение с метафорично заглавие Ex Machina е вдъхновено от визуални инсталации, които авторът описва като Ми(с)тичност, потопена в море от машини, устройства, апарати, автоматизирани приспособления, уреди, инструменти, зъбчати колела – атрибути на паралелната индустриална реалност, която от няколко столетия регулира изцяло нашето съзнание и модели на мислене.

Солист в композицията ще бъде световноизвестната пианистка и педагожка проф. Милена Моллова и нейните даровити ученици – Калия Калчева, която е носител на първа награда на Международния конкурс "Млади виртуози" 2014, и Анжела Тодорова, която посещава майсторски класове по пиано в рамките на Internationale Orpheus Musikakademie във Виена, където изнася концерти през 2013 и 2014 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна