Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Няма голяма вероятност "Южен поток" да бъде възобновен

Има много фактори за спирането на „Южен поток“, но има и един основен фактор и това е какъв е икономическият смисъл на проекта. Би било добре, ако по един прозрачен начин беше изградена енергийна инфраструктура, която да минава през България и тя да получава сериозен приход от това, но това можеше да се случи само ако проектът беше напълно икономически издържан и предположенията и очакванията за консумацията на газ в Европа, особено Югоизточна Европа, бяха високи, но консумацията на газ в Европа не се качва. Съществува сериозна резерва за това дали „Южен поток“ може да осигури газ, който наистина  е необходим на Европа, каза министърът на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков - Юлиан Попов в интервю за предаването „Събота 150“.


Според Попов няма голяма вероятност „Южен поток“ да бъде възобновен: Подобен проект, тъй като няма икономическа логика в него, може да се осъществи само ако има много силна и обединена политическа воля. Но тъй като такава политическа воля няма, много се съмнявам, че проектът би могъл да се възобнови. Освен това по цялото трасе на проекта, той влиза в част на Европа,  която не е газопотребител. Българската енергетика и икономика много малко е зависима от руски газ, защото само 10% от енергийното потребление е на газ. Освен това всички останали страни в региона, до Италия, са така.

По отношение на руско-турското енергийно сътрудничество, Попов коментира: Основно притеснение на Турция и основен двигател на турската енергийна стратегия в последните 10 години е притеснението от прекалената зависимост на Турция от руски газ. Много малко вероятно е Турция да се съгласни безусловно да увеличи капацитета на газ. Ако го направи, тя ще го направи за много изгодни условия, а ако успее да ги преговори за себе си – това ще бъде добре и за България, защото евтин газ, влизащ в Турция, ще бъде по-евтин газ за България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!