Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България със 103 квоти за европейските олимпийски игри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

103 квоти в 12 вида спорт са спечелили досега българските състезатели за първите европейски олимпийски игри Баку през 2015-а година. Това стана ясно по време на работната среща между Българския олимпийски комитет с представителите на българските спортни федерации.

Визите са в спортовете бокс, борба, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, акробатика, скокове на батут, кану-каяк, плуване, скокове във вода, спортна стрелба и самбо.

Очаква се спортистите ни да спечелят квалификациите в джудото, бадминтона, колоезденето, стрелбата с лък, каратето, фехтовката, таекуондото, тениса на маса и аеробиката.

Представителите на федерациите бяха запознати с концепцията на игрите и с предстоящите организационни дейности на комитета, свързани с българското участие. БОК предостави на федерациите и информация за състезателната и тренировъчна спортна програма по време на игрите, спортните обекти, както и електронни брошури, съдържащи специфична за всеки спорт информация.

Европейските игри са утвърдени от Генералната асамблея на Европейските олимпийски комитети на 9-и декември 2012-а година в Рим. В първото издание са включени 20 вида спорт (олимпийски и неолимпийски). Те ще са веднъж на четири години. Игрите са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Домакин на първите европейски игри ще бъде азерската столица Баку от 12-и до 28-и юни 2015-а година. Очаква се участие да вземат повече от 6000 спортисти. За 11 от 20 спорта, включени в програмата на Баку 2015-а, е предоставена възможност за спечелване на квоти за Олимпийските игри в Рио през 2016-а, съобразно спецификата на отделните спортове и условията на съответната международна федерация.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна