Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на черния гарван

Замъкът Хуняди, Румъния

В град Хунедоара, Румъния, на хълма край река Зластие, се извисява красив замък с осем  кули. Замъкът бил дарен на Войко Хуняди, бащата на известния войвода и кралски наместник на Трансилвания Янош Хуняди, от унгарския крал Сигизмунд.
Една легенда разказва, че Янош бил незаконен син на Сигизмунд и прекрасната Изабела - кралят я омъжил за Войко и му дал златен пръстен, по който след време да може да познае сина си. Янош бил вече голямо момче, когато един гарван, привлечен от блясъка на златото, се спуснал и отнесъл пръстена в клюна си. Янош веднага опънал лъка си и пронизал със стрела птицата. Когато кралят разбрал какво се е случило, наредил гарванът със златния пръстен в клюна да стане герб на Хуняди. Но това не е единствената легенда, свързана с гарвана и рода Хуняди или Корвин („корвинус” означава „гарван” на латински)…
Още за замъка Хуняди и за могъщите му владетели, както и за изящното мюсюлманско училище Буинания в град Фес, Мароко, в поредния епизод на „История на изкуството  за деца”.


13 декември

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени