Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Борово в Русенска област отново ще показва прочутото Боровско съкровище

Град Борово в Русенска област отново ще може да показва на жителите и гостите си прочутото в цял свят Боровско съкровище. Реплика на културната ценност беше донесена в града.

Мечтата на няколко поколения боровчани е да си видят съкровището, което обикаля и пътува по света. Вече ще бъде достъпно и ще имат възможност да разберат какво представяла - каза кметът на Борово Георги Георгиев.

Петте съда, изработени от траките през 4-ти век пр. Хр., са намерени от трактористи през 1974-та година в една от нивите край Борово. Оригиналите са притежание на НИМ, а тяхно копие е изложено в регионалния музей в Русе.

Репликите им в Борово са изработени с разрешение на Министерството на културата като е спазена автентичната технология при изработката. Специалистът по възстановката Светомир Коцов допълва:

Репликата в случая - тя е точно както е направена автентичната - от ковано желязо по старобългарски метод, така че  - четири деветки българско сребро, G-9999 сертификати, купени са от Монетния двор нещата... всички документи, тъй като Фонд "Земеделие" проверяват и ние кагато правим нещо, отговаряме на изискванията. Позлатата също си е от злато, съответния материал така, както е оригиналът - всичко, което се съхранява в София и както е копието в Русенския музей, но това е автентично, както оригиналът от ковано желязо.

От утре започва монтирането на специална охранителна техника, която ще пази от посегателство ценната колекция на Борово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна