Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сашо Дончев: Има много смисъл в идеята на премиера за строеж на газов разпределител

| обновено на 13.12.14 в 16:03
Снимка: БГНЕС

Има много смисъл в идеята за газов разпределител, която лансира министър-председателят, и тя заслужава да бъде внимателно анализирана.

Това каза за предаването „Конструкция“ по „Хоризонт“ председателят на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на „Овергаз“ Сашо Дончев. Според него, такъв хъб би възникнал по естествен начин в Турция, ако там се появи руски газопровод, което би довело и до строежа на ирански и азерски такъв.

Съораженията по които се пренася електрическа енергия са ужасно остарели и това е причина за честите аварии, отчете Дончев, според когото е неизбежно цената на тока да се повишава:

За да се постигне високо качество, за да се приближим до качеството на електроснабдяване в Европа, са нужни инвестиции. Е не могат да се правят инвестиции, при положение че 25 години всички политици се опитват да правят социална политика през цената на тока. За съжаление, в България има много бедни хора, но проблемът с бедността не може да бъде решаван по този начин.

Ресурсите и суровините не трябва да са евтини, защото това води до пилеенето им, смята Дончев.

За 25 години условията за свободна конкуренция у нас са утежнени, заяви дончев

Предишното правителство, по наше настояване, си направи труда и успя да събере в един анализ всички съществуващи нормативни актове, които имат отношение към бизнес средата. Оказа се, че броят им е 2200. Това са документите, с които се създават лицензионни, регистрационни, разрешителни и всякакви други режими, документи, на базата на които администрацията издава някакви справки, разрешения, съгласия. Самата цифра е ужасяваща.

Дончев заяви, в отговор на слушателски въпрос, че няма политически амбиции. Въпреки това, бизнесмените и хората, които са доказали че са способни да произвеждат стойност имат място в политиката, категоричен е той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени