Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандали в Народното събрание заради криминалните прояви на роми

Снимка: БГНЕС
Декларация на Патриотичния фронт (ПФ), насочена срещу криминалните прояви на роми, предизвика спор в началото на пленарния ден. От ДПС определиха изказването като ксенофобско.

Един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, използва остър език, като припомни последните случаи на нападения на роми:

България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимно изключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина. Светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и на силните безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. ПФ ще предприеме необходимите законодателни мерки за гарантиране на сигурността на държавните служители, както и за увеличаване на наказателната отговорност, в това число и лишаването от свобода на наглите закононарушители и на техните покровители.

В изказването си Симеонов спомена и турския президент Реджеб Ердоган. Това, разбира се, предизвика ответната реакция на ДПС. Лютви Местан настоя Валери Симеонов да обясни дали останалите партии от мнозинството подкрепят тезата му.

Позволихте на един народен представител от тази висока трибуна да отправя ксенофобски генерализирани обвинения срещу цял един етнос. Питам дали позициите на Валери Симеонов се споделят от коалиционните партньори на ПФ в лицето на АБВ, РБ и ГЕРБ и дали тези обидни квалификации по отношение на президента на Република Турция са позиция на министър-председателя, господин Бойко Борисов. Чакам отговорите, заяви Местан.

ДПС отговориха с декларация, в която припомниха, че има брутално уволнени държавни служители, симпатизанти на ДПС. И припомниха, че политическата чистка е част от ксенофобията на новата власт. От движението се зарекоха от следващата сряда да обявяват имената на уволняваните. В изказване от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Илия Илиев обяви:

Вие господин Симеонов, нямате право да обвинявате цял етнос заради отделни битови престъпления на един или друг човек. Нека всеки човек да си понесе отговорността и законът да бъде твърд и категоричен срещу всеки един. Ще бъдем силен отпор срещу подобни ксенофобски изявления, каквито вие правите. Ще защитаваме българската общност като цяло, защото ние сме част от това общество и се чувстваме българи толкова, колкото и всеки един друг.

АБВ смята нападенията върху лекари за недопустими, но не може да се приеме от парламентарната трибуна да се отправят обидни квалификации срещу който и да е етнос в България, заяви за "Хоризонт" депутатът от АБВ доктор Георги Кючуков:

За мен този начин на изказване, това етнизиране на всички проблеми в България е абсолютно недопустимо. Това, бих казал, далеч ни отдалечава от всичките европейски стандарти. Определено има личности, които се опитват да изваждат дивиденти именно от този начин на говорене, но ние като проевропейска партия и лично моя милост, като човек, който смятам, че съм лекар и съм демократично настроен, не мога да приема по никакъв начин отношението към отделните етноси сатанизирането им и този тип декларации като днес.

Изходът от това противопоставяне, депутатът Георги Кючуков вижда в криминализирането на нападенията върху лекарски екипи.

ГЕРБ и РБ запазиха мълчание по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна