Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 души протестираха пред парламента заради промените в пенсионната система

| обновено на 19.12.14 в 20:47
Снимка: БГНЕС

Около 200 души протестираха пред Народното събрание с искане за спиране на промените в пенсионната система. Движението по бул. "Цар Освободител" вече е пуснато.

Малко преди 14.00 часа имаше покачване на напрежението, след като шофьор на автомобил препречи движението на бул. "Цар Освободител" и се покатери да протестира върху автомобила си. Скоро след това той беше свален и отведен от полицията. Малко след това протестиращите блокираха движението пред парламента със скандирания срещу министъра на финансите Владислав Горанов и искане за незабавно спиране на промените в пенсионната система. 

Правят ни на маймуни. Непрекъснато ни подлагат на някакви експерименти и аз не съм съгласен с това. Просто трябва да се съберем всички заедно. Ей това, дето го пише горе, трябва да го прочетем много внимателно, да се съберем и заедно, задружно да оправим тази държава. Иначе така няма да стане. Няма бъдеще, обясни един от протестиращите.

Не искам да плаша хората, но нашите прогнози са много по-мрачни, отколкото си ги представят тези, които внасят тези поправки. Бързането е направено точно с такава цел, за да не се получи обществена дискусия, да не се чуят аргументи, каза друг демонстрант.

Няма никаква причина да се бърза, защото вноските във фондовете се правят ежемесечно, но те не са годишни. Т.е., ако е толкова хубаво, може да се вземе решение до 31-ви март и да започнат от 1-ви април. Няма нито една причина това да се прави на Коледа, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който също беше на протеста.

Протестиращите се бяха събрали около 13.00 часа пред Паметника на Цар Освободител. Според хората решението за прехвърляне на част от партидите в частните фондове в НОИ не е в интерес нито на държавата, нито на гражданите. Според тях подобно решение би имало дългосрочни негативни последици и върху финансовата, и върху пенсионната система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна