Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Тасева и Женина Трашлиева влязоха в разширения състав на националния отбор по художествена гимнастика

Катрин Тасева и Женина Трашлиева влязоха в разширения състав на националния отбор по художествена гимнастика
Снимка: БФХГ

Шест гимнастички попадат в основния състав на националния отбор на България по художествена гимнастика -индивидуално - жени за 2015-а година. В състава са Мария Матева (Олимпия 74 БУргас), Невяна Владинова (Левски), Радина Филипова (ЧАР-ДКСВарна), Сара Стайкова (Левски Триадица), Катрин Тасева (Левски) и ЖенинаТрашлиева (Черноморец). В разширения състав са включени Кристина Ташева (АкадемикСофия), Ерика Зафирова (Олимпия 74), Катерина Маринова (ЧАР-ДКС) и Петя Борисова (Академик София).


Подготовката ще протече централизирано за основния състав, като към първите четири гимнастички с решение на УС се включват още две. Основна причина за взетото решение са три големи състезания през 2015 година, от които две отборни - eвропейско и световно първенство. Поради сериозната травма на Радина Филипова и скорошната на Сара Стайкова, в подготовката към основния състав ще се включат Катрин Тасева и Женина Трашлиева. Разширеният състав ще се подготвя децентрализирано с контрол на подготовката - контролни състезания и контролни тренировки. Подготовката ще бъде съсредоточена върху двете основни претендентки за олимпийски квоти - Мария Матева и Невяна Владинова. Провеждането на контролни състезания ще определя участието на останалите четири състезателки в международни турнири. 

В основния състав на националния отбор за девойки индивидуално влизат Боряна Калейн (Левски Триадица), Йоана Николаева (ЧАР ДКС), Полина Иванова (Черноморец), Галатея Герова (Тракия Елит), Дамяна Белова (Левски) и Биляна Писова (Левски Триадица). В разширения състав са Стефани Кирякова (Черноморец), Йоана Пенева (Левски Илиана), Натали Маринова (Академик София), Лъчезара Пекова (Левски) и Мариета Иванова (Тракия).

Основният състав на национален отбор девойки е с приоритет за участие в международни състезания, както и в лагери под ръководството на главния треньор. Поради липсата на финансиране на подготовката на националния отбор девойки индивидуално през 2015 година, подготовката и участието им в международни състезания ще бъде ограничено от страна на БФХГ. При желание от страна на спортните клубове и с одобрението на главния треньор, федерацията ще съдейства административно за тяхното участие в международни прояви, а при възможност и финансово.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна