Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължения от над 170 хил. лв. има Русенската митрополия, сочи одит

Снимка: БГНЕС

Задължения от над 170 хиляди лева има Русенската митрополия, сочи независим финансов одит, поискан от владиката Наум още при встъпването му в длъжност през пролетта.

Русенският митрополит Наум поиска ревизия на сметките в епархията му и сам посочи периода за проверката - пет години назад. Задълженията от близо 200 хиляди лева са били обявени от главния счетоводител към датата на независимия финансов одит.

162 хиляди от тях са от трансграничен проект за сътрудничество между България и Румъния - Басарбовския манастир и в Гюргево някаква програма.

Проверката показала още, че не е водена адекватна отчетност, каквито са изискванията на Закона за счетоводството, и не са изготвени пълни годишни финансови отчети, отразяващи дейността на Русенска митрополия и църковните настоятелства по места. Наличната информация от църковните настоятелства за предоставени средства в митрополията значително се разминавала с предоставените отчети по бюджета й. Одитът е установил и липса на равнение в представените отчети с банковата сметка на митрополията както по отношение на салдата, така и на оборотите. Преди управлението на Русенска митрополия да бъде поето от владиката Наум, глава на епархията бе Негово Светейшество патриарх Неофит.

Не съм успял да говоря с Негово Светейшество, но аз говорих с него още когато започна финансовият одит. Имахме няколко разговора, в които разговори аз му обясних моята постъпка да предизвикам финансов одит, какво ме накара да предизвикам финансов одит в митрополията. Това остава между нас.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна