Георги Лозанов: Речта на омразата е подстрекателска

БГНЕС

Законодателството и юрсипруденцията по въпроса за словото на омразата проследява пряка връзка между произнасянето на слово на омраза и произвеждането на престъпления по етнически мотив. Европа като цяло е загрижена за това, че все повече нараства словото на омразата и все повече нарастват престъпления от омраза на расова, етническа, сексуална и друга основа.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ правозащитникът Юлиана Методиева, която е и главен редактор на сайта marginalia.bg.

Любопитното в нашия случай е, че този път подстрекателствата дойдоха от най-високо място, от министъра на здравеопазването Петър Москов и от един депутат – председателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов, които действително минаха отвъд толерантността. Мога да кажа, че това е една хуманитарна криза.

Колкото до ултрасите, мога да кажа, че те вчера са имали намерение да нападнат и тормозят самия протест, който беше пред градинката "Кристал" – става дума за около стотина човека с много хубави плакати, с категорично несъгласие по отношение на дискриминационната реч, расизма, обругаването на цял етнос, криминализирането му.

Председателят на СЕМ доц. д-р Героги Лозанов коментира, че речта на омразата е подстрекателска и цели да подтикне хората към дадено действие. Самата ѝ природа много прилича ва физически акт в своята агресивност. Според Лозанов етнизирането на проблема с насилието над лекари пречи на разрешаването му.

Министър Москов виждам, че иска да постави проблема. Моето усещане е, че той няма воля за реч на омразата, а така му се построи в съзнанието, което е резултат на много стигми. Ето, оказва се, че и на най-високо място да стигнеш, те си стоят и водят твоята реч на някъде. Тук става дума за тази подмяна.

Има политически фигури и политически партии, които потребяват речта на омразата с цел да лансират собствените си политически битки. Това вече е проблем от друг характер. Защото ако едното е в крайна сметка една случайност, това е целенасочена политика така.

Национализми има в цяла Европа, но нетърпимостта срещу тях е по-голяма. Заради бежанската вълна тази година се е вдигнала и вълна на реч на омразата, отчете Лозанов. Това беше огромен проблем на регулацията, отчете той. Глобите въздействат съвсем повърхностно в такива ситуации, понеже проблемът е много по-дълбок, отчете председателят на СЕМ.


Още от категорията

На Петрова нива беше отбелязана 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Над 5 хиляди родолюбиви българи се събраха в историческата местност Петрова нива за честванията на 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Българските политици никога да не забравят драматичното преселение на тракийците. Този трагичен епизод от нашата история е суров урок за цената на свободата , каза в словото си..

публикувано на 20.08.17 в 03:16

Испания запазва нивото на терористична заплаха, но въвежда допълнителни мерки за сигурност

"Ислямска държава" пое отговорност и за второто нападение в испанската провинция Каталуния. При атаките в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души, а 130 бяха ранени. Властите в Мадрид обаче решиха да не повишават нивото на тревога в страната. Вътрешният министър Хуан Игнасио Зойдо поясни, че експертите единодушно са препоръчали това:   Да се задържи..

обновено на 19.08.17 в 20:02

ТЕЛК във Великотърновско спряха работа заради отпуски

Трудово-експертните лекарски комисии във Великотърновска област спряха работа. Хората, които искат да се явят на прегледи и освидетелстване, ще трябва да чакат до средата на септември.  Двете комисии във Велико Търново и Павликени не приемат пациенти, защото екипите са в отпуск през целия август. Лекарите обясниха, че през останалото време не могат да..

публикувано на 19.08.17 в 19:53

Дезинфекция на сгради в Луковит заради вирусен хепатит

Община Луковит е извършила огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток", съобщават от общинската администрация. Крайната мярка е предприета след предписание на Регионалната здравна инспекция в Ловеч по повод големия брой заразени деца с остър вирусен хепатит тип Ана територията на луковитския квартал. Дезинфектираните фамилни сгради и..

публикувано на 19.08.17 в 19:46

Протести във Финландия след вчерашното нападение с нож в Турку

Протест срещу допускането на мигранти във Финландия и контрапротест на правозащитници се провеждат в град Турку, където вчера 18-годишен мароканец нападна с нож и уби двама души и рани 8 души. От националистическото движение "Финландия над всичко" настояват властите в Хелзинки да последват примера на Япония и да приемат само чужденци, които или..

обновено на 19.08.17 в 18:57

Всички пожари в Хасковска област са потушени

Всички пожари в област Хасково са локализирани, а ситуацията през изминалата нощ с падането на температурите се е успокоила, съобщи областната администрация. На местата на огнищата остават дежурни противопожарни екипи.     Общо над 10 хиляди декара са изгорелите площи само за две денонощия в Хасковска област. За част от пожарите подозренията за умишлено..

обновено на 19.08.17 в 18:26

Стотици на протест срещу проверките в "Слънчев бряг"

Стотици хора се събраха на протест в Слънчев бряг заради водената от вицепремиера Валери Симеонов акция "Тишина" в курорта. Причината е, че собственици на заведения и хотелиери търпят огромни загуби след спирането на дискотеките след полунощ.  Според организарота на протеста Иван Донков случвщото се в "Слънчев бряг" е показна акция и демонстрация на..

публикувано на 19.08.17 в 18:24