Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ стимулира личните лекари, за да насърчи лечението извън болниците

| обновено на 22.12.14 в 17:26
Снимка: БГНЕС


Министерството на здравеопазването подготвя програма за финансово стимулиране на личните лекари. Целта е повече хора да се лекуват извън болниците. Ведомството ще се бори традиционният преразход в харчовете на болниците да бъде избегнат през 2015 г.

Министърът на здравеопазването представи част от мерките пред събора на Българския лекарски съюз (БЛС) преди подписването на Националния рамков договор за следващата година.  Над 3 млрд. лв. ще похарчи дървата за здраве през следващата година. За първи път в бюджета на НЗОК ще бъдат отделени пари от резерва, които да се харчат за извънболнична помощ. Детайлите за промените тепърва ще се доизглаждат. Министърът на здравеопазването обаче съобщи, че е предвидено онези лични лекари, които отчетат най-добри резултати според критери, които ведомството все още разработва, да получат в края на годината финансиране за дейността си.

Друга мярка, с която ще се търси ограничаване на хоспитализациите и свръхразходите на болниците, е завишаване на контрола от НЗОК. От Касата обаче са скептични, че това е възможно с настоящите им правомощия. 

Подробности можете да научите от прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна