Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феерия от звезди, музика и багри

БНР Новини
Чипровското килимарство бе вписано в световната културна съкровищница на ЮНЕСКО.
Снимка: Цеца Иванова

Според традицията, бъдещето се гадае не само на Игнажден. Това се прави и на Силвестровден. Католици и протестанти го отбелязват на 31 декември, съвпада с Нова година.
У нас празникът е на 2 януари и е съпроводен с интересни ритуали. Внимава се кой пръв ще влезе в къщи и какъв късмет ще „внесе” за цялата година.
За да ни тръгне на красиви посоки, ще изберем за начало плетеницата на чипровския килим. Тя тръгва някъде дълбоко от  вековете. Вие се по станове и житейски пътеки. Преминава през букви и въстания, през домашните благи мехлеми за лечение на люти юнашки рани и през тайните рецепти за настройки от старопланински треви. От тях майсторката-чипровчанка умеела да „вади” удивителни багри: бежово, охра, масленозелено, светло и тъмносиньо… С тях оцветявала преждите, за да грее чипровският килим. Можете ли да отговорите какъв стан са използвали майсторките: вертикален или хоризонтален? По какво се различават моделите баками от каракачките? Оригиналният чипровски килим е същинско произведение на изкуството. Двете му страни трябва да са абсолютно еднакви. Познавачите твърдят, че във фигурите им е скрито кодирано послание за вечност. Чипровското килимарството с неговата самобитна естетика, философия, съхранена духовна памет бе вписано в световната културна съкровищница на ЮНЕСКО.
Йордан КамджаловОсвен феерията от багри, ще ви предложим и друго духовно пътешествие с огромен заряд. Ще ни води Йордан Камджалов - млад човек, за който експерти от различни области на познанието: музика, математика, физика, астрономия, не щадят суперлативи.
За своето мащабно мислене и работа Йордан Камджалов е  отличен със сертификат за …притежание на планета. Няма да разкривам повече, за да изпитате лично удоволствието от поредната звездна посока.
И това не е всичко. За обичаните у нас празници Йорданов и Ивановден - ще ви предложим вълнуващи преживявания и подходящи тематични обекти, които също са под закрилата на ЮНЕСКО.




2 януари

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени